30 nov. 2021 | 10:55

Ce se întâmplă cu filmele vechi, rasiste: ar putea fi interzise, pentru unii

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu filmele vechi, rasiste: ar putea fi interzise, pentru unii

Pe timpuri, filmele nu țineau cont de felul în care populația de culoare ar putea fi afectată. Componenta „rasistă” era literă de lege, fiind considerată normală, în acele vremuri.

Vestea bună este că, odată cu trecerea anilor, acest aspect s-a schimbat, astfel că rasismul nu-și mai găsește locul printre producțiile momentului.

Ce se va întâmpla cu filmele vechi?

Iar dacă filmele prezentului nu mai au loc în scenariu de rasism, rămâne întrebarea: ce se va întâmpla cu cele vechi, în care această problemă nu era pusă în discuție, la momentul realizării lor?

The British Board Of Film Classification (BBFC), adică entitatea cinematografică responsabilă pentru verificarea conținutului TV în Marea Britanie (un fel de CNA), a dezvăluit rezultatul unui chestionar legat de felul în care prezentul este impactat de producțiile în care putem vedea rasism, sau orice altă formă de discriminare.

Conform rezultatului, majoritatea populației este de părere că filmele vechi, în care este prezentat un astfel de comportament, nu ar trebui interzise pentru toată lumea. Cu toate astea, ar trebui să se țină cont de orele de difuzare, însă și de publicul țintă (spre exemplu, de copii). Mai mult, publicul ar trebui să fie atenționat prin mesaje sonore și scrise, în legătură cu aspectul acesta, încă de la început.

Așadar, filmele rasiste ar trebui să fie interzise copiilor sub 12 ani, cu excepția celor care ar putea avea caracter educativ (deși devine greu de dat seama care ar putea fi acestea, în context).

În cazul producțiilor în care privitorul poate vedea forme grave de violență bazată pe rasism, media de vârstă ar trebui crescută și mai mult, spun rezultatele acelui test. Explicația este una cât se poate de logică: copiii ar putea fi tentați să copieze atât limbajul injurios adresat persoanelor de alte etnii, iar în cazuri excepționale, chiar să pună în practică ceea ce văd în respectivele filme.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele