Ce se întâmplă cu banii marilor companii: cum te afectează în mod direct
Banii marilor companii încep să dispară. Iată care e prognoza profiturilor corporatiste la nivel mondial.
Profiturile corporatiste la nivel global vor scădea probabil în al treilea trimestru din 2021, pentru prima dată în ultimele 18 luni. Acest lucru vine după câştigurile record înregistrate în perioada aprilie-iunie 2021.
Banii marilor companii, în declin
Motivul? Extinderea variantei Delta afectează lanţurile de aprovizionare şi sporeşte costurile cu forţa de muncă, arată o analiză a Reuters pe baza datelor Refinitiv, citată de Economica.
Măsurile masive de stimulare pentru sprijinirea redresării economiei şi atenuarea efectelor pandemiei au generat o cerere ridicată din partea consumatorilor în trimestrul doi din 2021, iar companiile care se confruntă cu întreruperi în lanţurile de aprovizionare şi scăderea stocurilor au majorat preţurile pentru a compensa creşterea costurilor de producţie, notează aceeași sursă.
Aceste evoluţii au făcut ca în trimestrul doi din 2021 profiturile nete combinate ale 2.542 de companii globale cu o capitalizare de piaţă de cel puţin un miliard de dolari să ajungă la nivelul record de 734 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, profiturile ar urma să scadă, în medie cu 8%, la 678,2 de miliarde de dolari, în perioada iulie-septembrie 2021.
„Problemele din lanţurile de aprovizionare, cele cu forţa de muncă şi creşterea costurilor de producţie vor afecta probabil evoluţia din trimestrul trei din 2021”, a apreciat Brian Jacobson, analist la Wells Fargo Asset Management.
Top 10 cele mai profitabile companii din România: unde ar fi bine să te angajezi cât mai repede
Deși pandemia de coronavirus a lovit cât se poate de serios sectorul privat din România, indiferent de domeniu, se pare că există și excepții. Este suficient să arunci o privire pe top 10 cele mai profitabile companii, ca să înțelegi cine ”se descurcă”.
Conform datelor disponibile în mod public la Registrul Comerțului, au fost agregate datele oferite de Ziarul Financiar. În întregul top 10 cu cele mai profitabile companii din România, retailerul de bricolaj Dedeman este singura companie antreprenorială. Aceasta a urcat pe podiumul celor mai profitabile firme din România în 2019, datorită unui salt spectaculos al profitului net de 26,6%.
Este important de reținut că acest clasament se bazează pe cifrele raportate la stat pentru 2019. Șase dintre cele zece companii menționate aici și-au majorat profitul net în 2019. În mod surprinzător însă, câștigul total al companiilor din top 10 este mai mic cu 6 procente comparativ cu 2018. ”Pagubele” au fost provocate de OMV Petrom SA, Hidroelectrica, Romgaz și Dacia.