Facebook a tăiat accesul: decizia revoltătoare luată în miez de noapte

Facebook a tăiat accesul: decizia revoltătoare luată în miez de noapte

Compania Facebook a blocat, începând de joi, accesul utilizatorilor australieni la ştiri pe platforma sa. Acest lucru vine ca un răspuns la un proiect de lege care prevede că giganţii tehnologici trebuie să plătească pentru conţinutul informativ.

Astfel, toate paginile Facebook ale site-urilor de ştiri globale şi locale sunt indisponibile. Anumite pagini ale Guvernului au fost de asemenea blocate, joi, însă platforma socială a spus ulterior că asta a reprezentat o greşeală

Facebook a interzis accesul la știri în Australia

Utilizatorii din afara ţării nu pot accesa vreo publicaţie australiană de ştiri pe platformă. Guvernul australian a criticat ferm acţiunea, spunând că demonstrează „imensa putere de piaţă a acestor giganţi digitali”. Josh Frydenberg a spus că blocarea accesului la informaţii are „un impact uriaş asupra comunităţii”. Aproximativ 17 milioane de australieni folosesc lunar reţeaua de socializare. El a spus că guvernul este hotărât să adopte legea.

„Cred că acţiunile Facebook de azi sunt inutile şi greşite”, a spus Josh Frydenberg

Google şi Facebook s-au opus legii pentru că, spun reprezentanţii lor, nu reflectă modul de funcţionare a internetului şi „sancţionează” inechitabil platformele lor, notează CNBC. Spre deosebire de Facebook, Google a semnat recent acorduri de plată cu trei entităţi media majore din Australia. Acţiunea Facebook a venit la câteva ore după ce Google a fost de acord să plătească companiei News Corp a lui Rupert Murdoch pentru conţinutul de pe site-urile de ştiri pe care le deţine.

Autorităţile australiene au elaborat legea pentru „a echilibra balanţa” profiturilor între giganţii tehnologici şi entităţile media. Din fiecare 100 de dolari australieni (77 de dolari americani) cheltuiţi pe reclamă în media australiene astăzi, 81 de dolari australieni merg către Google şi Facebook.

Platforma de socializare a transmis apoi un comunicat în care a spus că aceste pagini au fost „afectate din greşeală” şi vor fi restabilite, deşi nu a oferit un termen limită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: