Ce construiește NASA ca să „vâneze” asteroizi: planul face parte din apărarea planetară

Ce construiește NASA ca să „vâneze” asteroizi: planul face parte din apărarea planetară

NASA a aprobat producerea unui telescop spațial cu infraroșu pentru a detecta asteroizi care ar putea amenința Pământul.

Agenția spațială dezvoltă telescopul spațial Near-Earth Object Surveyor (NEO Surveyor) după o analiză de succes a misiunii, potrivit unei postări pe site-ul web JPL. Telescopul face parte din „eforturile de apărare planetară” ale NASA de a identifica asteroizii periculoși care se află la 30 de milioane de mile de orbita Pământului.

Mike Kelley, om de știință al programului NEO Surveyor de la NASA, a declarat că telescopul va accelera semnificativ capacitatea agenției de a găsi cometele.

„NEO Surveyor va avea capacitatea de a accelera rapid viteza cu care NASA este capabilă să descopere asteroizi și comete care ar putea reprezenta un pericol pentru Pământ. Telescopul este proiectat să descopere 90% din asteroizii cu o dimensiune de 140 metri sau mai mare, în zece ani de la lansare”, a declarat Kelley în postare.

Putem anticipa dacă vom fi loviți de asteroizi

Când vine vorba de asteroizi care pot pune viața în pericol, cea mai bună apărare a Pământului este detectarea timpurie. Cu cât știm mai repede că vine un asteroid, cu atât mai repede putem pregăti modalități de a devia sau distruge obiectul spațial.

Astfel, agenția spațială intenționează să testeze o astfel de metodă de deviere, numită misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) la sfârșitul acestui an. Pentru aceasyă misiune, NASA va trimite o navă spațială care va avea impact direct asupra unui asteroid, pentru a vedea dacă îi pot schimba viteza și traiectoria.

În timp ce NEO Surveyor nu se va “lupta” cu niciun asteroid, acesta va fi trimis pe orbită în jurul Pământului. Acolo își va folosi senzorii infraroșii pentru a descoperi mai rapid orice asteroizi care se apropie de noi.

În prezent, oamenii de știință care folosesc telescoape la sol nu pot detecta asteroizi în timpul zilei din cauza Soarelui. Cu toate acestea, infraroșul îi va permite lui NEO Surveyor să detecteze asteroizii chiar și atunci când vin din direcția soarelui.

Amy Mainzer, investigator principal pentru NEO Surveyor, a explicat: „NEO Surveyor ar spori, de asemenea, în mod semnificativ capacitatea NASA de a determina dimensiunile și caracteristicile specifice NEO-urilor recent descoperite, prin utilizarea luminii infraroșii, completând observațiile în curs de desfășurare efectuate de observatoarele și radarele de la sol”.

Deși șansele ca un asteroid apocaliptic să se ciocnească de planeta noastră sunt incredibil de reduse, este totuși util să știm că se depun eforturi pentru a le detecta din timp, dacă va fi cazul. În acest fel, nu va trebui să recurgem la măsuri drastice, cum ar fi trimiterea unei echipe în spațiu, pentru a arunca în aer asteroidul.

Citește și: