Câți bani vei câștiga, de fapt, anul viitor: decizie de ultimă oră de la Guvern

Câți bani vei câștiga, de fapt, anul viitor: decizie de ultimă oră de la Guvern

Conform unui proiect legislativ adoptat luni de Guvernul României, din 2022, câștigul salarial mediu brut se va majora până la 6.095 de lei. Atenție, vorbim despre venitul brut, adică banii din care trebuie plătite dările către stat.

Practic, de la 5.380 de lei cât este în prezent, câștigul salarial brut va crește și va ajunge la valoarea de 6.095 de lei.

Important de menționat este că prevederile acestui proiect, inclus în Proiectul legii bugetului de stat pentru 2022, trebuie ca ca acesta din urmă să fi adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial al României.

Veștile bune nu se opresc aici

Mai mult, Coaliția de guvernare ia în calcul o nouă abordare a fiscalității din România. Pentru a ajuta angajații în mod real să aibă venituri mai mari, autoritățile de la București se gândesc să mai relaxeze regimul de taxare asupra muncii.

În România, după cum bine știm, se aplică un regim dur de taxare pentru muncă. Dacă analizăm câți bani ajung la stat din salariul unui angajat, doar referindu-ne la contribuțiile sociale și impozit, constatăm că aproape jumătate din bani îi mai rămân angajatului „în mână”, la finele unei luni de muncă.

Dacă statul ar mai diminua contribuțiile sau impozitul pe venit, atunci acea sumă de bani ar rămâne în buzunarul angajatului. Practic, angajații cu venituri mici, de exemplu, cei care sunt încadrați în câmpul muncii cu salariul minim pe economie, ar putea rămâne la finele lunii cu mai mulți bani.

„Avem în programul de guvernare scăderea taxării muncii, dar dacă începem să fim prea emotivi în zona aceasta… Haideți să aibă statul capital. Scăderea taxării muncii poate să însemne de exemplu să nu mai fie contribuții la același nivel.

Poate fi împărțită între angajator și angajat (…) Poate chiar o contribuție mai mică. Pe de altă parte, poate chiar și la contribuția de pensii. La fel, împărțirea sarcinii fiscale între angajator și angajat. Acum, ea cade toată pe angajat”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

 

Citește și: