15 ian. 2021 | 09:30

Cât a suferit piața de mobile, din cauza pandemiei: ce s-a întâmplat în 2020 cu telefoanele

ACTUALITATE
Cât a suferit piața de mobile, din cauza pandemiei: ce s-a întâmplat în 2020 cu telefoanele

Luna ianuarie este dedicată statisticilor pe anul anterior, iar 2020 fiind dominat de pandemie, este interesant să vezi schimbările din tech.

Nici nu a început anul bine, iar cei de la Digitimes Research au realizat o analiză a pieței de mobile pe 2020. În același timp, pentru a pune acele valori astronomice într-un context ușor de înțeles, au fost fost comparate cu performanța din același domeniu din 2019.

În final, concluziile sunt cât se poate de ușor de tras. Pe lângă turism sau HoReCa, piața de mobile a căzut de asemenea victimă pandemiei. În ultimul an s-au vândut nu mai puțin de 1,24 miliarde de telefoane. Deși pare un număr incredibil la prima vedere, care te face să crezi că un om din 6 de pe planetă și-a schimbat terminalul în 2020, față de 2019, valoarea a fost cu 8,8% mai mică.

Descreștere ar fi fost și mai mare comparativ cu 2019, dacă s-ar fi păstrat trendul din primul trimestru al anului trecut, când întreaga producție din China a fost înghețată din cauza infecțiilor cu coronavirus. La acea dată, discrepanța față de aceeași perioadă din 2019 a fost de nu mai puțin de 20%.

Deși, per ansamblu, situația a fost destul de tristă, ca de fiecare dată, există și câștigători. Samsung, Apple și Huawei au dat tonul în piața de mobile a anului trecut și au ocupat locurile de pe podium. Un pic mai jos, în același top, s-au aflat Xiaomi, Oppo și Vivo. În creștere, însă, s-au aflat doar Apple și Xiaomi. Cei doi producători s-au bucurat de o creștere de peste 10% comparativ cu valorile înregistrat în 2019.

Dacă ar fi să cauți un responsabil pentru creșterea din a doua jumătate a anului pentru industria de telefoane mobile, aceasta a fost provocată de adopția 5G. Față de 2019 când s-au livrat 20 de milioane de unități cu conectivitate 5G, numărul lor a ajuns la 280 – 300 de milioane.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele