29 nov. 2021 | 12:59

Care este vârsta la care devenim adulți, de fapt. Anii din buletin sunt irelevanți, conform științei

ACTUALITATE
Care este vârsta la care devenim adulți, de fapt. Anii din buletin sunt irelevanți, conform științei

Vârsta din buletin nu are, de cele mai multe ori, nicio legătură cu cea la care devenim, cu adevărat, adulți. Ce spun cercetătorii?

Conform vechilor standarde românești, oamenii devin adulți la vârsta de 18 ani. Ce-i drept, alte țări adoptă alte reguli: spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, adult ești în momentul în care ai împlinit 21 ani, aceea fiind vârsta legală de la care poți consuma alcool, spre exemplu. Tot în SUA, permisul de conducere se acordă la 16 ani, spre deosebire de țara noastră, când devii legal apt pentru a conduce o mașină la 18 ani, adică vârsta de la care ești considerat adult, aceeași de la care ai voie să și bei.

Această vârstă, de 18 ani, este valabilă inclusiv pentru Marea Britanie.

Oamenii de știință spun că omul devine adult cândva în jurul vârstei de 30 ani

De câte ori nu am auzit: „Maturizează-te! Ai 20 ani”? Ei bine, cnform studiilor, oricât ne-ar cere ceilalți să ne maturizăm înainte de vreme, acest lucru e imposibil, în majoritatea cazurilor. Se pare că, până la 30 ani, creierul uman nu este dezvoltat suficient pentru a ști ce să facă cu noul status de adult. Cu alte cuvinte, s-ar putea spune că primim „manualul de utilizare” al maturității un pic mai târziu decât ar putea spera rudele noastre, mai apropiate sau mai îndepărtate.

Vârsta de 30 ani nu este un standard, însă. Oamenii sunt diferiți și, urmând această teorie, ei se dezvoltă diferit. Există cazuri de „maturizare precoce”, înaintea împlinirii vârstei de 30 ani, așa cum există cazuri de „maturizare întârziată”, unii dintre oameni reușind să înțeleagă tot ce înseamnă rigorile maturității la vârste mult mai înaintate.

„Tranziția de la copilărie la maturitate este un proces nuanțat. Ce spunem noi este că nu putem avea o definiție clară asupra timpului exact al trecerii la maturitate. Ar fi absurd”, a declarat Peter Jones, profesor la Universitatea Cambridge, pentru BBC News.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele