Care e vârsta pe care simți că o ai și ce vârstă ai cu adevărat? Dacă te apropii de 30 și încă mai cauți filmulețe amuzante cu pisici pe internet sau întâmplări care te fac să râzi, este absolut normal.
Oamenii nu se maturizează până la 30 de ani și, uneori, maturizarea se produce mult și după această vârstă, arată o analiză realizată de BBC Radio 1 și prezentată în emisiunea Newsbeat.
Cu aceste concluzii în față, acum ai putea avea un motiv oficial pentru care să nu te comporți ca un adult.
Dacă legea britanică spune că, oficial, devii matur la 18 ani, cum se întâmplă în majoritatea țărilor, experții în cercetarea creierului uman și a sistemului nervos spun că nu putem deveni pe deplin adulți decât după ce împlinim trei decenii de viață, arată profesorul Peter Jones de la Universitatea Cambridge.
„Definirea momentului în care te deplasezi de la copilărie la maturitate pare din ce în ce mai absurd. Este o tranziție mult mai nuanțată care are loc în decurs de trei decenii”. Peter Jones, profesor la Universitatea Cambridge
Vârsta la care deveinm adulți este diferită pentru toată lumea. Cercetările sugerează că persoanele în vârstă de 18 ani încă suferă modificări ale creierului care pot afecta comportamentul și, în unele cazuri nefericite, sporesc probabilitatea de a dezvolta tulburări de sănătate mintală.
„Cred că sisteme cum ar fi sistemul de învățământ, sistemul de sănătate și sistemul juridic o fac convenabilă ( vârsta maturizării – n.r.) pentru ei înșiși prin definiții.” Peter Jones, profesor la Universitatea Cambridge
Când ajungi la vârsta de 18 ani, poți să votezi, să cumperi alcool, să iei o ipotecă și să fii tratat și ca adult dacă ai probleme cu poliția. În ciuda acestui fapt, profesorul Jones consideră că judecătorii cu experiență penală recunosc diferența dintre un inculpat în vârstă de 19 ani și un „criminal înrăit” la vârsta de 30 de ani.
„Nu există o copilărie și apoi o maturitate. Oamenii sunt pe o cale, sunt pe o traiectorie.” Peter Jones, profesor la Universitatea Cambridge
Profesorul Peter Jones este unul dintre numeroșii experți care participă la reuniunea experților în neuroștiințe, găzduită de Academia de Științe Medicale din Oxford.
Alte studii recente arătau că în lobul occipital, de exemplu, nu se mai produc modificări după vârsta de 20 de ani, în timp ce, în lobul frontal, noi legături se formează chiar și la 30 de ani. În paralel, se schimbă și activitatea creierului. În cazul copiilor, regiunile adiacente lucrează împreună, iar în cazul adulților, regiunile separate colaborează, pentru a analiza informațiile într-un mod mai eficient.