Care este rolul școlii în cel mai fierbinte subiect, educația sexuală
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2021/06/educatie-sexuala-in-scoli016.jpg)
Educația sexuală este un subiect sensibil în ultima perioadă, în țara noastră. De ani de zile se vorbește în România despre introducerea orelor de educație sexuală în școli. Dar când trecem la fapte?
Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat că mare parte dintre copiii din ziua de azi trăiesc sexualitatea prin imagini şi că este rolul şcolii să îi ajute să înţeleagă că imaginile pe care le văd pe ecranul calculatorului nu se regăsesc în viaţa de zi cu zi, conform Agerpres.
„Se vorbea despre câtă educaţie sexuală primesc copiii din ziua de azi de la părinţi, de la şcoală, de la culte şi aşa mai departe. Nu cred că primesc mare lucru. Şi studiile arată că în cea mai mare parte copiii din ziua de azi trăiesc sexualitatea prin imagini, prin filme şi videoclipuri pornografice, ca să le spunem pe nume, pe care le văd, înainte, cu mult înainte de a înţelege ce este sexualitatea şi de a o practica, de a-şi începe viaţa sexuală. Şi sunt primele generaţii care, de fapt, au această experienţă la îndemână”, a spus Radu Szekely, în cadrul unei dezbateri organizate la Camera Deputaţilor de către parlamentari de la USR PLUS, citat de Hotnews.
Educația sexuală ar trebui să existe în școli
Ceea ce trebuie să facă şcoala este să intervină, conform lui Szekely, și să îi ajute să înţeleagă această experienţă, să vadă că “modelele” pe care le văd ei pe ecranul calculatorului nu se regăsesc în viaţa de zi cu zi. Evident, nu sunt modele de urmat, ci sunt ficţiune, la fel cum ficţiune rămâne şi un roman scris acum 200 de ani, care promovează valori pe care noi astăzi nu le mai acceptăm atât de uşor.
El a reamintit că Ministerul Educaţiei susţine introducerea educaţiei sexuale în şcolile din România şi a arătat că Parlamentul nu ar trebui „să intervină atât de profund în modul în care selectează curriculumul”, ci doar să traseze liniile generale.
De asemenea, Irina Mateescu, consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătăţii, a arătat că Ministerul este gata să se implice în asigurarea educaţiei pentru sănătate sexuală şi reproductivă, analizând resursa medicală pe care o poate pune la dispoziţia şcolilor şi comunităţilor.
România face pași timizi în direcția introducerii orelor de educație sexuală în școli. Se fac dezbateri, se aruncă păreri pro și contra, dar nimeni nu pare să-și asume direct un astfel de proiect de lege. Presiuni sunt din ambele părți.
Pe de-o parte, există organizațiile civice care insistă că asemenea informații i-ar ajuta pe cei mici să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor și ar reduce, între altele, rata avorturilor în rândul minorelor. S-ar reduce, de asemenea, și incidența bolilor cu transmitere sexuală.
De cealaltă parte, Biserica și alte organizații de profil se arată reticente. În dezbatere a intervenit acum și ministrul Educației și poți vedea chiar aici ce a declarat acesta.