Când toți credeam că vine criza, avem parte de surpriza momentului: care e adevărul despre economie

Când toți credeam că vine criza, avem parte de surpriza momentului: care e adevărul despre economie

Nu puține sunt vocile care, în această perioadă, anticipează un adevărat dezastru economic pentru țara noastră. Desigur, părerile sunt împărțite, doar că rapoartele oficiale indică faptul că, din fericire, mergem în direcția bună.

Potrivit celor mai recente cifre furnizate de Banca Națională a României (BNR), se pare că investitorii străini privesc cu tot mai mare optimism către evoluția economică a țării noastre. Au crescut investițiile străine directe, iar acest fapt este un semnal cât se poate de bun pentru economia națională.

Pe de-o parte, investițiile străine făcute în țara noastră se reflectă în creșteri economice, iar pe de alta, faptul că tot mai mulți investitori ne calcă pragul ne transformă într-un pol atractiv și pentru alți oameni de afaceri din afara țării.

Să nu uităm că mediul privat este motorul economic al oricărei țări dezvoltate și fără astfel de investiții, bugetul național și-ar pierde principala sursă de venit, ceea ce ne-ar duce în situația unui faliment general.

Cifrele arată îmbucurător

Conform BNR, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,412 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,469 miliarde de euro.

Mai mult decât atât, se pare că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele zece luni din 2021, cu 43,6%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 4.726 de unităţi.

Dacă ne referim numai la evoluția lunii octombrie a anului curent, observăm că au fost înmatriculate 562 de societăţi cu participare străină la capital. În funcţie de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (26,33%), comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (25,27% din total) şi construcţii (13,7%).

Per ansamblu, la finele lunii octombrie 2021, în România existau 235.702 societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,5 miliarde de dolari.

Citește și: