14 ian. 2021 | 10:30

Când rețelele sociale au făcut legea: blocarea lui Trump, un precedent periculos

ACTUALITATE
Când rețelele sociale au făcut legea: blocarea lui Trump, un precedent periculos

Donald Trump nu mai există în spațiul online. Prezența sa a fost redusă la zero de către giganții din tech, iar acesta este un precedent periculos, în opinia fondatorului Twitter.

La aproximativ o săptămână după ce a închis contul lui Donald Trump, șeful și fondatorul Twitter făcut mai multe declarații pe marginea deciziei controversate. Deși este în continuare de părere că acea decizie este bună și, dintr-un punct de vedere, trebuia luată, i se pare că tocmai s-a stabilit un precedent periculos. În același timp, întruchipează un eșec pentru rețeaua socială și o confirmare suplimentară a puterii extraordinare pe care o au câteva companii din Silicon Valley.

Este un „eşec din partea noastră în a promova o conversaţie sănătoasă”, a scris Jack Dorsey pe Twitter miercuri, într-o serie de mesaje prin care a detaliat decizia reţelei sociale de a-l bloca definitiv pe preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite pentru că a încurajat violenţele de la Capitoliu.

Acest gen de măsuri „ne divizează. Ele limitează posibilitatea de a explica, de a răscumpăra o greşeală, de a învăţa”, a continuat Jack Dorsey. „Şi asta stabileşte un precedent care mi se pare periculos: puterea pe care un individ sau o companie o are asupra unei părţi a conversaţiei publice mondiale”, a avertizat el.

Jack Dorsey a subliniat și că echilibrul puterilor era respectat atâta timp cât „oamenii puteau să meargă pur şi simplu spre un alt serviciu, dacă regulile noastre şi aplicarea regulilor nu le convenea.Acest concept a fost însă pus sub semnul întrebării săptămâna trecută când un număr de furnizori esenţiali de instrumente de internet au decis, de asemenea, să nu găzduiască ceea ce li s-a părut periculos”, a concluzionat șeful Twitter.

Pentru context, este important de reținut că Twitter a fost principalul mijloc de comunicare al lui Donald Trump. Acolo, avea 88 de milioane de urmăritori, detalia legi înainte de a le materializa, făcea reclamă la diverse produse și încuraja atacuri la adresa opoziției.

Decizia Twitter nu a fost nici pe departe una singulară, ci a venit la scurt timp după ce Facebook a făcut același lucru. Au urmat Twitch, Snapchat și, într-o oarecare măsură, YouTube.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele