17 mai 2021 | 06:00

Când dispar vizele românilor pentru America: ce trebuie făcut pentru eliminarea lor

ACTUALITATE
Când dispar vizele românilor pentru America: ce trebuie făcut pentru eliminarea lor

România este printre puținele țări din UE care necesită viză pentru a intra pe teritoriul SUA. Bulgaria, Croația și Cipru sunt celelalte trei din 27 care trebuie să obțină viză de America.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu face eforturi pentru eliminarea obligativității obținerii vizelor de către români pentru a intra în SUA. Până la această oră a înțeles care este problema de fapt și, mai mult decât atât, când ne putem aștepta ca românii să intre în America fără efortul obținerii în prealabil a unei vize.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat în weekend că situaţia României privind obligativitatea obţinerii vizelor de scurtă şedere pe teritoriul SUA este una generată de legislaţia americană, care prevede o rată de refuz pentru vize de cel mult trei procente. Din păcate, la această oră, Aurescu a explicat că de trei ori mai mulţi români care aplică pentru viză în SUA nu îndeplinesc condiţiile pentru a o obţine. Ministrul subliniază că, în aceste condiţii, autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Washington vizează demararea unei campanii de informare, în aşa fel încât românii care nu îndeplinesc condiţiile de a intra pe teritoriul SUA să nu aplice, scăzând, astfel, rata de refuz.

Cu alte cuvinte, cu cât vor aplica pentru viză mai puțini oameni care nu o pot obține cu adevărat, cu atât vom avea de câștigat cu toții, iar acest detaliu nu este flexibil. Pur și simplu, românii intră în continuare în categoria cetăţenilor care au nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii din cauza unei legislaţii adoptate de Congresul American, iar în aceste condiţii executivul SUA nu are „marjă de manevră” în privinţa modificărilor.

„Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz. Plafonul ratei de refuz prevăzut de legislaţia americană – adică transpus în procente numărul de vize care nu sunt acordate atunci când se fac aplicaţii pentru aceste vize de scurtă şedere în Statele Unite – plafonul acesta este de trei la sută din numărul total de solicitări.

În momentul de faţă, noi nu suntem la acest plafon. În momentul de faţă suntem în jur de 9-10 la sută, or, această situaţie nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane, ci se referă exact la situaţia neîndeplinirii condiţiilor de către cetăţenii români, fiecare în parte, care aplică pentru a obţine viză”, a afirmat Bogdan Aurescu duminică, la Prima Tv.

În continuare, rămâne ca autoritățile române să înțeleagă exact de ce sunt refuzate 9-10% dintre cererile de viză, iar pe baza acelor motive să fie create niște campanii de informare. Cu un pic de noroc, în câțiva ani, rata de refuz va scădea până la 3%, când vizele vor fi scoase.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele