05 ian. 2021 | 07:13

Când ajunge al doilea vaccin împotriva coronavirus în Europa: momentan, doar Pfizer/BioNTech e soluția

ACTUALITATE
Când ajunge al doilea vaccin împotriva coronavirus în Europa: momentan, doar Pfizer/BioNTech e soluția

Autoritățile de la Bruxelles certifică orice vaccin înainte să fie distribuit la nivelul Uniunii Europene. Împotriva coronavirus, doar soluția Pfizer BioNTech a fost aprobată. În câteva țări de pe mapamond, a început vaccinarea și cu vaccinul Moderna.

Agenția Europeană pentru Medicamente sau EMA face eforturi pentru grăbi certificarea utilizării unui al doilea vaccin împotriva noului coronavirus. Asta nu înseamnă însă că vaccinul Moderna va începe să fie distribuit în rândul populației Europene până când nu s-au făcut toate testele și s-au urmat toate procedurile legale, într-o manieră cât se poate de transparentă.

În acest context, pe parcursul zilei de ieri, la Amsterdam, a fost făcută publică decizia amânării recomandării utilizării unui al doilea vaccin împotriva Covid-19 pe miercuri, 6 ianuarie 2021.

Un comitet de experţi EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat iniţial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna. Decizia nu a fost luată ieri pentru că, în continuare, mai există câteva întrebări legate de funcționarea și eficacitatea vaccinului respectiv, au afirmat oficialii olandezi participanți la conferință.

Pe de altă parte, EMA nu a exclus posibilitatea de a nu se ajunge la adoptarea unei decizii înaintea întâlnirii comitetului, programată pentru miercuri. Este important de reținut că vaccinul Moderna a fost deja aprobat în Statele Unite și Canada, foarte mulți oameni vaccinându-se deja cu el.

Ca și proces, după ce EMA recomandă vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebuie să ia mult timp şi este considerată o formalitate. În cazul vaccinului Pfizer/BioNTech, aprobat în decembrie, procesul din urmă a durat doar câteva ore.

Deși nu a fost încă aprobat pentru utilizarea la nivelul țărilor membre UE, autoritățile medicale din cadrul EMA nu sunt neapărat sceptice la vaccinul Moderna. Acesta este și motivul pentru care UE a comandat deja 160 de milioane de doze din acel vaccin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele