Când agricultura bio se întâlnește cu tehnologia: roșiile ”cultivate” de computer
Trăim de mulți ani, în special în marile orașe, fără să știm cu exactitate dacă ceea ce mâncăm este natural sau rezultatul unor combinații de laborator. Fie că este vorba de alimente vegetale, fie că este vorba despre produse provenite de la animale, a devenit din ce în ce mai greu să cunoaștem drumul pe care l-a parcurs mâncarea, înainte să ne ajungă în farfurie. Iată ce se-ntâmplă când agricultura bio se-ntâlnește cu tehnologia.
Bio (sau organic, sau eco – termeni echivalenți pentru produsele ecologice) desemnează acele produse alimentare al căror traseu este cunoscut și despre care se poate afirma că nu au, în componența lor, substanțe chimice de sinteză, pentru că astfel de substanțe nu au fost folosite în cultivarea plantelor (îngrășăminte, erbicide, pesticide) sau în hrănirea animalelor (hormoni, antibiotice).
Numărul celor care renunță la cultivarea intensivă și se orientează spre calitate și nu cantitate este din ce în ce mai mare. Și pentru ca roșiile sau castraveții să aibă gust, agricultorii le oferă toate condițiile: sere profesionale, controlate de computer, care stabilește temperatura și umiditatea, îngrășământ natural și chiar muzică.
Agricultura bio este viitorul alimentației
Una dintre cele mai mari investiții în sere bio din România este în județul Timiș. Un fost viceprimar al Timișoarei a accesat peste două milioane de euro din fonduri europene și a ridicat două sere gigant, pe o suprafață de 12.000 metri pătrați, lângă comuna Șag. După aproape trei ani de muncă a reușit să obțină primele recolte de roșii și castraveți, relatează Prima TV, citată de Profit.ro.
În serele de la Șag, roșiile și castraveții sunt cultivate în pământ. Agricultorul din Banat susține că doar folosind metodele tradiționale de cultivare acestea își păstrează gustul de odinioară. Mai mult, în cele două sere este folosit doar îngrășământ natural și nu sunt utilizate ierbicid și nici alte chimicale. Și la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Vultureni, culturile bio sunt la putere.
O familie de agricultori a reușit tot cu fonduri europene să își ridice sere în care cultivă legume bio pe 35.000 de metri pătrați. Au peste 50 de soiuri de legume pe care le livrează în cutii speciale, direct la ușa clientului. Proprietarii complexului de sere au grijă ca roșiile, ardeii și castraveții să aibă parte de tot ce este mai bun – temperatura constantă, umiditate suficientă, dar și muzică clasică.
Zilnic, roșiile sunt delectate cu arii de Verdi sau compozițiile celebrilor Beethoven și Mozart. În plus, în sere au fost montate becuri de fotosinteză pentru aportul de lumină. Așadar, investiția în agricultura bio este una profitabilă, pentru că ferma organică își produce de ani buni propriile răsaduri.