20 apr. 2021 | 08:00

Camerele dintr-o mașină Tesla, un potențial Big Brother: de ce te filmează când ești la volan

ACTUALITATE
Camerele dintr-o mașină Tesla, un potențial Big Brother: de ce te filmează când ești la volan

Mai multe modele de autoturisme Tesla vin la interior cu camere de supraveghere orientate către șofer. În teorie, au un scop nobil. În practică, un hacker priceput poate accesa orice este conectat la internet.

Cel mai recent raport al publicației americane Consumer Reports atrage atenția asupra riscurilor de securitate la care se expun utilizatorii de autoturisme Tesla din cauza camerelor integrate în bordul mașinii.

În teorie, în mod oficial, ele sunt menite să monitorizeze starea de atenție a șoferilor, iar înregistrările pot fi trimise la Tesla pentru a analiza momentele dinaintea unui accident. În contextul scandalurilor la care a fost expus producătorul american din cauza modului autonom în care se pot deplasa autoturismele sale, aceste filmări sunt menite să disculpe compania lui Elon Musk și să mute vina pe șoferii inconștienți.

„Am văzut deja cum Tesla dă vina pe șofer îndată după apariția unei știri despre un accident al unui șofer care utiliza Autopilot. Acum, Tesla poate folosi înregistrări video pentru a demonstra că un șofer n-a fost atent, în loc să se ocupe de motivele pentru care acela nu era atent.” Aceasta este concluzia la care a ajuns Kelly Funkhouser, manager al programului de testare a interfeței vehiculului din cadrul Consumer Reports.

Dincolo de aceste detalii, însă, Consumer Reports atrage atenția asupra faptului că înregistrările sunt salvate și transmise pe calea internetului. Astfel, ridică probleme de intimitate și pot anula din capul locului beneficiile monitorizării șoferilor. ”Dacă Tesla are posibilitatea să determine când un șofer nu este atent, ar trebui să-l avertizeze chiar atunci, așa cum fac alți producători de mașini”, a spus Jake Fisher, director senior la centrul de testare de la Consumer Reports citat de Market Watch.

”Oricând este făcută o înregistrare, ea poate fi accesată și mai târziu” de oricine, de la poliție și companii de asigurări până la hackeri, a atras atenția și John David, consilier senior în cadrul Electronic Privacy Information Center.

Camerele din interiorul mașinilor nu sunt o inovație absolută în industrie. Ce diferă însă este implementarea Tesla. Problema pleacă de la faptul că filmările sunt înregistrate și transmise. Alte companii au sisteme infraroșu pentru a-i alerta pe conducătorii auto distrați sau somnoroși. Eventual, aceiași senzori încetinesc mașina dacă sesizează o problemă cu persoanele de la bord și contactează salvarea.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele