Camerele ascunse sub ecran, cu adevărat utile: ce au reușit chinezii
Până nu demult, pe piață exista un singur smartphone echipat cu o tehnologie revoluționară precum camerele sub ecran, fiind vorba despre ZTE Axon 20 5G.
Alți jucători, cum ar fi Vivo, Oppo și Xiaomi, testaseră, de asemenea, această tehnologie futuristă, dar având în vedere calitatea inferioară a imaginii de atunci, nu este de mirare că producătorii de telefoane au rămas în mare parte cu camere decupate pentru selfie-uri.
În ciuda multor critici aduse primei sale camere sub ecran, ZTE a lucrat la ceea ce pretinde a fi o versiune îmbunătățită în noul său Axon 30 5G, lansat în China săptămâna trecută. Întâmplător, astăzi Oppo și-a dezvăluit camera sub ecran de cea de-a treia generație care, pe baza unei fotografii pe care a furnizat-o, pare a fi surprinzător de promițătoare, fără zgomot sau strălucire vizibilă.
Pe scurt, nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește modul în care camera sub-ecran vede prin ecran. Performanța sa este limitată de cât de multă lumină poate călători prin golurile dintre fiecare pixel OLED. Prin urmare, compensarea AI este încă o necesitate. Pentru cea mai recentă cameră sub-ecran, Oppo spune că și-a antrenat propriul motor AI „folosind zeci de mii de fotografii” pentru a realiza corecții mai precise asupra difracției, balansului de alb și HDR, iar de aici și exemplul surprinzător de natural.
Camerele sub ecran beneficiază de tehnologii din ce în ce mai avansate
O altă îmbunătățire remarcabilă aici se află în consistența panoului de afișare. Modelele anterioare au ales să scadă densitatea pixelilor din zona de deasupra camerei, pentru a permite luminii să pătrundă în senzor. Acest lucru a dus la un patch vizibil deasupra camerei, care ar fi fost un obstacol major atunci când vizionezi videoclipuri sau citești texte.
Dar acum, Oppo, sau producătorul de afișae, care ar putea fi Samsung a găsit o modalitate de a spori transmitanța luminii prin micșorarea ușoară a geometriei fiecărui pixel de deasupra camerei. Cu alte cuvinte, se va păstra aceeași densitate de pixeli de 400 ppi ca și restul ecranului, creând astfel un aspect mai consistent.
Oppo a adăugat că acest lucru este îmbunătățit și mai mult de un material de cablare transparent, precum și de o arhitectură de unu la unu pixel-circuit-la-pixel, în loc de doi-la-unu ca înainte, în zona ecranului de deasupra camerei. Acesta din urmă promite un control mai precis al imaginii și o claritate mai mare, bonusul fiind o durată de viață a afișajului cu 50% mai mare, datorită unei mai bune preveniri a arderii.