Câinii sunt capabili să detecteze Covid-19 la oameni, aproape la fel de precis ca un test PCR
Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, însă în actuala pandemie, această zicală are toate șansele să se materializeze cu adevărat.
Un studiu recent arată că patrupezii pot depista infecțiile cu noul tip de coronavirus, cu o precizie similară testelor PCR.
Practic, folosindu-se de miros, câinii reușesc să identifice persoanele infectate.
Aceasta descoperire e deosebit de importantă, în contextul în care ar oferi autorităților un instrument facil și non-invaziv de identificare a infecțiilor în colectivitate.
De asemenea, rapiditatea cu care patrupezii identifică persoanele infectate este extrem de importantă, iar acești câini instruiți special ar putea fi de mare folos în zonele aglomerate, în gări, autogări sau pe aeroporturi.
Pentru acest studiu, realizat la Școala Națională Veterinară din Franța, în Maisons Alfort, lângă Paris, cercetătorii au lucrat cu mostre de transpirație de la voluntari.
Câinii pot detecta Covid-19 și adulmecând saliva oamenilor
Descoperirea vine să completeze un alt studiu din iulie 2020, în care cercetătorii au descoperit că patrupezii pot să facă distincția între saliva persoanelor sănătoase și cea prelevată de la persoanele infectate cu noul tip de coronavirus.
Cu mai mult de 300 de milioane de receptori de miros (comparativ cu aproximativ cinci milioane la oameni), câinii pot face acest lucru cu un grad ridicat de precizie prin detectarea compușilor pe care corpul uman îi eliberează în secreții precum transpirația și saliva, ca reacție la infecția cu noul coronavirus, spun oamenii de știință.
Aceste studii sunt încă o dovadă a faptului că natura e înzestrată cu toate armele și intrumentele de care avem nevoie atunci când întâmpinăm chiar și o problemă medicală globală. Animalele sunt construite genetic cu tot ceea ce au nevoie atât ele, cât și noi, ca oameni, pentru a găsi soluții eficiente, rapide și naturale, la dificultățile pe care le întâmpinăm pe Pământ.
Ultimul studiu a fost realizat în perioada 16 martie – 9 aprilie, iar regiunea Ile-de-France a ajutat la finanțarea acestuia, contribuind cu 25.000 de euro (30.500 de dolari).