15 dec. 2021 | 11:33

Bula imobiliară pare să se spargă pentru români: anul viitor, un dezastru pentru constructori și proprietari

ACTUALITATE
Bula imobiliară pare să se spargă pentru români: anul viitor, un dezastru pentru constructori și proprietari

Deja de câțiva ani, prețurile locuințelor din România au crescut constant. Era doar o chestiune de timp până când acest trend să se poticnească. Inevitabilul se pare că se va produce în 2022, mai repede decât ai crede.

Discuțiile despre bula imobiliară nu sunt puține și nici recente, iar pentru că nu iese fum fără foc, ce urmează să se întâmple anul viitor este mai important ca niciodată. Pe de o parte a ecuației, BNR va mări avansurile la creditele imobiliare și va face creditarea mai dificilă, mai ales pentru tinerii doritori de apartamente. Pe de altă parte, materialele de construcții își vor menține trendul ascendent și, implicit, vor lua cu ele și prețurile la locuințe. Cu alte cuvinte, situația urmează să fie una complicată, iar scăderea ipotetică a numărului de clienți nu va reduce valoarea de achiziție pentru apartamente.

Prețurile la apartamente, o problemă din ce în ce mai complexă

În următoarele luni, prețul de achiziție pentru o locuință în România va fi mai scump decât în prezent. Analiștii financiari estimează că piața imobiliară din 2022 va reprezenta un moment istoric pentru inaccesibilitatea cumpărării unui apartament.

Dacă ai vreun dubiu în acest sens, este suficient să te uiți la situația din Cluj-Napoca, unde prețul pentru un metru pătrat construit dintr-un apartament este de aproximativ 1960 de euro, în creștere de aproximativ 9% față de 2020. În București, creșterea de la un an la altul este de 13,2% până la 1630 de euro pe metru pătrat. În Brașov, discutăm de un salt de 15% până la 1380 euro/mp. Un pic ciudată este situația din Timișoara, unde creșterea a fost de doar 5%, până la 1320 euro/mp.

Diminuarea acestui trend este aproape imposibilă, iar dacă în decembrie se văd mici fluctuații, acestea nu sunt pe termen lung. ”E sfârșit de an, vorbim despre o ușoară stagnare în dinamica tranzacțională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător și, potrivit analizelor noastre, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice″, a declarat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz.

Nu ajută nici faptul că sunt foarte mulți bani în piață, inflația se resimte în toate domeniile, costurile de construcție au crescut, iar autorizațiile se eliberează din ce în ce mai greu de către primării. „În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcție, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creșterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari”, a completat Priscorniță.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele