19 ian. 2021 | 06:44

Bucureștenii vor rămâne în frig: argumentele lui Nicușor Dan care te fac să regreți votul

ACTUALITATE
Bucureștenii vor rămâne în frig: argumentele lui Nicușor Dan care te fac să regreți votul

Viitorul nu este deloc unul optimist pentru bucureșteni. Indiferent dacă temperaturile vor coborî mai mult sau nu, Nicușor Dan tocma le-a adus la cunoștință oamenilor că vor rămâne în frig, iar problema pleacă de la temperaturile ”greșite” cu care s-a obișnuit populația din capitală.

Dacă ai trăit vreodată cu o fărâmă de optimism în urma alegerii lui Nicușor Dan la primăria Capitalei, cele mai recente declarații ale edilului îți vor ridica părut pe mână. În timp ce 15-20% dintre bucurești stau în frig, primarul nu doar că nu a venit cu o soluție, dar a atras atenția asupra faptului că temperaturile terifiant de scăzute sunt o normalitate în Europa.

Cu alte cuvinte, caloriferele înghețate sunt o normalitate. Bucureștenii s-au obișnuit să trăiască în puf, iar problema este la ei. „Să ştiţi că sunt ţări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade. (…) Lumea s-a obişnuit undeva la 22 (în Bucureşti, n.r.). (…) Fiecare din blocurile de locuinţe care sunt alimentate din sistemul centralizat are contor care măsoară exact căldura pe care o primesc. Dacă primesc căldură mai puţină vor plăti mai puţin. (…) Am primit asigurări de la Termoenergetica potrivit cărora se plăteşte exact cât este consumul de energie calorică”, a precizat Nicuşor Dan, când a spus că din 12 ianuarie are doar 19 grade în casă.

Aparent, primarul Capitalei trăiește într-un univers paralel în care problema majoră a oamenilor nu este frigul, ci faptul că sunt convinși că vor și plăti căldura pe care nu o primesc. În ceea ce privește perspectivele de remediere ale dezastrului pe parcursul iernii, există zero motive să fii optimist. La momentul de față, în 15-20% dintre blocurile bucureştene, furnizarea agentului termic se realizează sub parametri, iar Termoenergetica a decis să nu crească presiunea, pentru a nu risca apariţia unei avarii.

„Cu cât e presiunea mai mare, cu atât riscul de a avea o avarie e mai mare, pentru că e o presiune pe o reţea care este ciur. Dacă apare o avarie, o să ai 5-10-15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, o zi şi jumătate, două. Şi atunci, într-o zi foarte friguroasă cum este cea de azi, nu îţi permiţi acest risc. Şi atunci, mai bine dai mai puţin, ca să nu ai riscul să produci o avarie. (…) Între 15-20% din blocuri (au furnizare sub parametri, n.r.). (…) Am fi avut două alternative. Unu: să dăm la foarte mulţi 22 de grade, cu riscul să apară o avarie şi unii să aibă 10 grade sau să dăm unei părţi din Bucureşti 19 grade”, a spus Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

În mod inevitabil, din discursul primarului nu a lipsit momentul în care a dat vina pe fosta administrație. „Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din Bucureşti. Este consecinţa unor ani în care nu s-a făcut nimic, nu s-au alocat bani şi, mai ales, nu s-au făcut investiţii în schimbarea reţelei. (…) Ce pot eu să promit este că iarna viitoare va fi mai bine, peste încă o iarnă va fi mult mai bine şi o să stabilizăm sistemul acesta. (…) Probabil că aceste zile, cum este ziua de azi şi probabil următoarele două-trei, sunt cele mai friguroase zile din această iarnă”, a concluzionat edilul, aruncându-se la prognoze meteo.

Conștientizând parțial atitudinea ofensatoare pe care a avut-o față de oamenii din București, după intervenția la Digi24 a făcut o postare pe Facebook prin care a revenit asupra ”normalității” de 19 grade în case.

„Pentru că au început să apară interpretări la o replică pe care am dat-o în seara asta la Digi24, vreau să precizez. Am spus că sunt ţări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la Bucureşti. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea şi plăteşte proporţional. Toate acţiunile mele din aceste două luni şi jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu şi lung, să avem un astfel de sistem”, a scris el.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele