Bogații contratacă: de ce s-a început o anchetă după ”tertipurile” fiscale ale lui Bezos și Musk

Bogații contratacă: de ce s-a început o anchetă după ”tertipurile” fiscale ale lui Bezos și Musk

Presa americană dezvăluia recent cum miliardari ca Bezos, Musk și alții au evitat plata taxelor către stat. Pentru a contrabalansa părerile din spațiul public a fost începută și o anchetă.

Jurnaliștii de la ProPublica, un site de investigații din SUA, dezvăluiau recent cum bogații lumii ajung să plătească impozite și taxe infime în raport cu averea lor și cum unii nu plătesc nimic. S-ar fi folosit de diverse tertipuri fiscale pentru a ocoli regulile impuse de autoritățile din domeniu.

Acum, unii dintre cei vizați caută să contraatace. Michael Bloomberg , fost primar al New York-ului și una dintre persoanele ale cărei detalii fiscale au fost publicate, a declarat că divulgarea acestor informații a ridicat probleme privind confidențialitatea. Miliardarul spune că se va folosi de „mijloace legale” pentru a descoperi sursa scurgerii de informații.

Tertipurile fiscale ale lui Bezos, Musk și alții nu pot fi trecute cu vederea

Bloomberg a decis să contrabalanseze opiniile din spațiul public folosindu-se de faptul că informațiile prezentate de ProPublica sunt confidențiale. Cu alte cuvinte, ele au fost obținute de la o agenție guvernamentală – Fiscul american, deși aceste date sunt strict confidențiale.

Michael Blooomberg speră că, în acest fel, atenția publicului va fi îndreptată spre altceva. Numai că aceste fapte, dacă sunt adevărate, nu pot fi trecute cu vederea.

Investigația jurnalistică arăta că miliardarii, spre deosebire de majoritatea celorlalţi oameni ale căror câştiguri provin din venituri salariale convenţionale, beneficiază adesea de ”strategii de evitare a impozitelor care nu sunt la îndemâna oamenilor obişnuiţi”. Iar averea lor se bazează adesea în mare măsură pe creşterea valorii acţiunilor şi a imobilelor care nu sunt considerate impozabile, decât dacă ar fi vândute.

Jeff Bezos, care în calitate de fondator al Amazon a devenit cea mai bogată persoană din lume, ar fi plătit mai puţin de 1% rată reală de impozitare sau 973 milioane de dolari, la o creştere a averii de 99 miliarde de dolari în perioada de cinci ani. Venitul impozabil real al lui Bezos în acea perioadă a fost de 4,22 miliarde de dolari, se arată în raport.

În 2007, Bezos ”nu a plătit niciun ban în impozitele pe venit federale” şi, de asemenea, a evitat orice obligaţie federală de impozit pe venit în 2011, mai arată raportul.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a plătit o rată de impozitare reală de 3,27%, sau 455 milioane dolari, pentru o creştere a averii de 13,9 miliarde dolari, arată ProPublica. Musk, care a avut un venit real impozabil de 1,52 miliarde de dolari în perioada de cinci ani, nu a plătit impozite federale pe venit în 2018, potrivit ProPublica.