Boala care ucide milioane de oameni pe an va fi tratată cu tehnnologia pe care am folosit-o împotriva COVID
Răspunsul comunității științifice la COVID a fost unul eroic fără echivoc. Cercetătorii au dezvoltat mai multe vaccinuri extrem de eficiente împotriva noului virus în mai puțin de un an. Și altele sunt încă în curs de dezvoltare.
Tehnologia bazată pe mARN a fost salvarea noastră. Descoperirea că, în loc să ne injectăm virusuri semi-morți în corpurile noastre, ne putem păcăli corpul pentru a genera un răspuns imun, instigându-l să producă fragmente de proteine. Asta a fost o revoluție în domeniul imunologiei.
Pe măsură ce ratele de vaccinare pentru pandemia actuală continuă să crească, comunitatea medicală vrea să transforme această puternică armă genomică să funcționeze asupra a nenumărate alte boli letale. Și sunt deja aproape de a avea o soluție pentru malarie.
„Domeniul vaccinării a fost transformat pentru totdeauna și avansat datorită COVID-19”, a declarat, pentru AAMC, Dr. Dan Barouch, director al Centrului de Cercetare Virologică și de Vaccin de la Harvard Medical School.
COVID a deschis calea către tratarea multor boli letale
Potrivit Clinicii Mayo, aproximativ 290 de milioane de persoane sunt infectate anual cu malarie și cel puțin 400.000 de persoane mor din cauza bolii în fiecare an – în principal copii mici, vârstnici și bolnavi. Acest lucru o face cea mai răspândită boală parazitară din lume. Simptomele implică simptome ciclice în curs – frisoane urmate de febră.
„Vaccinurile sigure, eficiente și accesibile ar putea juca un rol esențial în înfrângerea malariei”, a declarat Dr. Robert Newman, directorul Programului Global al Malariei al OMS. „În ciuda tuturor progreselor recente realizate de țări și în ciuda inovațiilor importante în diagnosticare, controlul vectorilor, povara globală a malariei rămâne inacceptabil de mare”.
Cercetătorii au căutat un vaccin împotriva malariei aproape de când a fost confirmat pentru prima dată în 1897. Cu toate acestea, progresul a fost lent și motivele sunt „multiple și rezidă în complexitatea parazitului, care exprimă peste cinci mii de proteine în timpul vieții sale și, desigur, interacțiunea complicată dintre biologia paraziților și imunitatea gazdei, lipsa resurselor adecvate și lipsa unei cooperări globale eficiente”, au scris Giampietro Corradin și Andrey Kajava, profesori la Universitatea din Lausanne și, respectiv, la Universitatea din Montpellier, în revista Expert Review of Vaccines.
Dar noile cercetări efectuate la Universitatea Oxford au scos la iveală o eventuală soluționare. Într-un raport publicat în publicația The Lancet, Mehreen Datoo, autor al studiului și cercetător clinic la Institutul Jenner din Oxford, și echipa ei au dezvăluit că au dezvoltat un vaccin candidat care a demonstrat eficacitatea de 77% după 12 luni de inoculare.
Tehnologia ARNm poate vindeca cancerul, malaria și multe altele
Studiul a implicat peste 450 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 17 luni, care locuiesc în Burkina Faso. Denumit vaccinul R21 / Matrix-M împotriva malariei, acesta marchează pentru prima dată când un astfel de tratament potențial pentru boală a îndeplinit sau a depășit obiectivul foii de parcurs pentru tehnologia vaccinului împotriva malariei a Organizației Mondiale a Sănătății, de 75% eficacitate.
„Malaria este una dintre principalele cauze de mortalitate infantilă în Africa”, a declarat pentru Oxford News în aprilie profesorul Charlemagne Ouédraogo, Ministrul Sănătății din Burkina Faso. „Am sprijinit studiile pentru o serie de noi vaccinuri în Burkina Faso și aceste noi date arată că ar putea exista un vaccin util împotriva malariei în următorii ani. Acesta ar fi un nou instrument extrem de important pentru combaterea malariei și salvarea multor vieți”.
De fapt, rezultatele sunt atât de încurajatoare, încât au început deja recrutarea pentru studiile de fază III, cu 4.800 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 36 de luni, în patru țări africane. Mulțumită tehnologiei mARN, care ne salvează și de pandemia de COVID.
Un avantaj principal pe care îl au tratamentele pe bază de ARNm față de omologii lor convenționali de dezvoltare a medicamentelor este că metoda genetică este generalizabilă, a spus Dr. Stephen Floor, profesor asistent la Departamentul de Biologie celulară și tisulară al UCSF și cercetător principal la Floor Lab situat în cadrul acestuia.
Cât de repede va fi disponibil un astfel de vaccin?
Cu ARNm, „înțelegem regula despre cum să scriem secvențe specifice care vor produce proteine ”, a continuat Floor, deși încă nu am aflat pe deplin cum să instruim ARNm să țintească celule specifice.
Din fericire însă, când vine vorba de anticorpi, nu este necesară o direcționare precisă, deoarece sistemului imunitar nu îi pasă de unde provine proteina, ci doar că se înregistrează ca o amenințare străină.
„Acesta este motivul pentru care a fost atât de eficient pentru COVID”, a spus doctorul. „Și acesta este motivul pentru care este probabil să fie eficient pentru multe alte contexte”.
Aceste alte contexte sunt nenumărate. Astfel de tratamente pe bază de ARNm au fost deja cercetate ca soluție pentru aproape orice, de la gripă la virusul Zika, rabie, tuberculoză, hepatita B, fibroză chistică, HIV (studiile încep anul acesta) – chiar și cancer.
Vaccinurile ARNm pot fi folosite pentru a viza aproape orice agent patogen, a declarat pentru AAMC Dr. John Cooke, director medical al programului ARN Therapeutics de la Houston Methodist Research Institute. „Am introdus codul pentru o anumită proteină care stimulează un răspuns imun. În esență, este nelimitat”, spune el.
Deși tehnologia ARNm poate reduce drastic timpii de dezvoltare a medicamentelor, „nu cred că vom ajunge într-o situație în care fiecare vaccin va fi dezvoltat într-un an”, a spus Dr. Florian Krammer, de la Icahn School of Medicine, New York.