Black Friday 2021 în România, o mare țeapă: mii de produse cu reduceri false. ”Nu poți fi corect, nimeni nu e!”

Black Friday 2021 în România, o mare țeapă: mii de produse cu reduceri false. ”Nu poți fi corect, nimeni nu e!”

În ultimele săptămâni, singura autoritate română care și-a făcut treaba a fost ANPC, iar cu ocazia Black Friday 2021 și cu câte reduceri false sunt în online-ul românesc, nu ar trebui să vină ca o surpriză închiderea unor giganți.

Pe parcursul serii, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor sau ANPC a publicat concluziile unei investigații legate de practicile Altex în contextul Black Friday 2021. Ca referință, Altex și MediaGalaxy fac parte din aceeași companie, iar reducerile publicate în ultimele zile au fost eronate, incorecte, false sau greșite.

Cel mai probabil, Altex se va trezi cu ușile închise, aceasta fiind recomandarea inspectorilor ANPC. În contextul în care oficialii de la Protecția Consumatorului vor întreruperea activității și închiderea site-ului, fascinant a fost argumentului pe marginea acestei situații ofensatoare la adresa clienților din partea reprezentanților companiei. ”Reprezentanții Altex au afirmat că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e!”.

Black Friday 2021 la Altex, prima păcăleală a săptămânii la adresa românilor

Românii au bănuit de mult timp că reducerile afișate de Black Friday sunt de cele mai multe ori o serie de păcăleli. Din păcate, nu au putut dedica suficient de multe resurse pentru a demonstra acest lucru fără echivoc. În sfârșit, ANPC a dedicat acele resurse.

Campania Black Friday la Altex a fost programată între 28 octombrie și 24 noiembrie. Din păcate, reducerile afișate pe site în această perioadă nu s-au aplicat la prețul de referință – cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. Cu alte cuvinte, s-a întâmplat exact ce au crezut românii. Prețurile au fost majorate premergător campaniei.

„Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte. ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preț” neconformă”, precizează acum ANPC.

La momentul redactării acestui articol, site-urile Altex.ro și MediaGalaxy.ro continuă să fie online, dar pot dispărea în orice moment, cel puțin temporar.

”Marți, 9 noiembrie 2021, prin accesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic ar fi promovat produse ca fiind la reducere de preț fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus). Echipele de control ANPC susțin că au depistat peste 1.000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site”, se arată în comunicatul autorității.

„Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe această temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”, susține instituția într-o manieră cât se poate de îngrijorătoare. În același context, ANPC insistă pe faptul că că cei care vor să profite de ”reduceri” în această perioadă, ar trebui să fie cât se poate de precauți. Rămâne să vedem dacă se vor efectua verificări similare în cadrul Black Friday 2021 la eMag, pe 12 noiembrie și care vor fi concluziile.

Citește și: