Altex România, amendată înainte de Black Friday. Ce se întâmplă cu reducerile anunțate, de fapt

Altex România, amendată înainte de Black Friday. Ce se întâmplă cu reducerile anunțate, de fapt
Altex România, amendată înainte de Black Friday?!

Altex România, amendată înainte de Black Friday? Ce se întâmplă cu reducerile anunțate, de fapt. ANPC – Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor – a demarat o operațiune de control a marilor rețele de magazine de electronice și electrocasnice.

Altex România, amendată înainte de Black Friday?!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a demarat această operațiune de control și se pare că magazinul Altex ar fi fost prins cu practici comerciale incorecte.

Magazinul Altex nu a aplicat reducerile promise de ”Black Friday”, iar comisarii ANPC au constatat faptul că magazinul promova produse ca fiind la reducere de preț, fără să aplice reducerile din prețul de referință, adică cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.

 „Sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrull Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov s-a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului on-line, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept ”Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale.

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus).  Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site.

Cum a răspuns Altex

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e.  Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”, a transmis ANPC.