Bătrân, fără să-ți dai seama: de la ce vârstă nu-ți mai găsești de lucru în România

Bătrân, fără să-ți dai seama: de la ce vârstă nu-ți mai găsești de lucru în România

Spre deosebire de alte țări de pe mapamond, România este o țară ciudată când vine vorba de profilul angajaților și al angajatorilor. La noi, ești ”prea bătrân” mai repede decât ai crede.

În urma unui studiu realizat de eJobs, nu mai puțin de 64% dintre persoanele cu vârsta peste 45 de ani sunt convinse că vârsta este principalul obstacol pe care îl întâmpină la angajare. Această formă de discriminare este principalul handicap pe care îl întâmpină candidați în momentul în care aplică pentru un job sau participă la un interviu.

Un alt handicap ”pe invers” ține de experiență. Nu de puține ori, posibilii angajați aud o referință legată de faptul că au prea multă experiență. Pe următoarele locuri sunt așteptările salariale ridicate și, nu în ultimul rând, lipsa de oportunități profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiți.

Bătrân la 45 de ani, în România

Conform datelor agregate în același studiu, peste 59% dintre angajații de peste 45 de ani consideră că, deși sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferați tinerii. Aproape 20% cred că nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, în timp ce 14% sunt de părere că oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregătire.

„Și angajatorii recunosc că aceasta este categoria de candidați cu cele mai multe provocări la angajare, principalele motive invocate fiind nivelul scăzut de digitalizare și de flexibilitate. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont și de faptul că ei reprezintă categoria de vârstă care aplică cel mai puțin: din 1,1 milioane de aplicări, câte înregistrăm lunar în platformă, doar 103.000 vin din partea acestui segment de candidați”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Un pic trist este faptul că acele minusuri detaliate mai sus se reflectă în compromisuri majore când vine vorba de alegerea unor oportunități de carieră. Cu alte cuvinte, ajung într-un job nesatisfăcător.

Fiind întrebați ce compromisuri ar fi dispuși să facă pentru un loc de muncă, peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă țară, 7% s-ar reloca în alt oraș și tot atâția ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenți nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

„Deși acești candidați au o serie de avantaje față de cei mai tineri – sunt foarte stabili, punctuali, au, pe anumite paliere, un grad mai ridicat de anduranță – din păcate, acumulează minusuri în ochii angajatorilor când vine vorba de nivelul de digitalizare, de ușurința cu care se pot integra în echipe tinere sau de flexibilitatea pe care o manifestă în a face lucruri noi ori în a ieși din zona de confort”, a concluzionat Raluca Dumitra.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 iulie-10 august, pe un eșantion de 1.276 de specialiști/salariați cu studii superioare, manageri, muncitori, șomeri, casnici și patroni/asociați care fac parte din categoria de vârstă 45+.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: