12 oct. 2021 | 10:18

Bate o criză fără precedent la ușă: bunurile și alimentele pot dispărea de pe rafturi, în preajma sărbătorilor. Totul pleacă din China

ACTUALITATE
Bate o criză fără precedent la ușă: bunurile și alimentele pot dispărea de pe rafturi, în preajma sărbătorilor. Totul pleacă din China

Deși crezi că scumpirea facturilor la energie reprezintă cea mai mare problemă cu care te poți confrunta în sezonul de iarnă, problemele par să fie semnificativ mai mari decât atât. În contextul în care depindem de China cu o mare parte dintre produsele pe care le consumăm, nu este exclus să rămânem cu rafturi goale de sărbători.

În timp ce românii se confruntă cu o creștere a prețurilor la o serie importantă de materii prime, produse și servicii, criza energetică a luat deja altă formă în China. La fel ca pe vremea lui Ceaușescu, au început să fie introduse întreruperi de curent programate în orașe de mari dimensiuni, iar producția este afectată pe foarte multe categorii de produse. Practic, s-a ajuns în situația raționalizării energiei electrice, iar consecințele globale pot fi semnificative, mai ales că nu se întrezăresc soluții nici pe termen scurt, nici mediu.

Criza din China ne afectează pe toți și se va resimți la raft

Prețurile mari par să fie cea mai mare amenințare pentru români. În realitate, când vom ajunge cu rafturile goale, s-ar putea să fim și mai afectați, iar cel puțin în cazul câtorva produse, probabilitatea este una reală.

Conform datelor obținute de Bloomberg pe marginea subiectului, criza energetică din China se resimte la producători auto precum Toyota, dar și la oierii din Australia sau la furnizorii de cutii de carton. Dacă nu era deja evident pentru cineva, la nivel global, China este cel mai mare exportator într-un număr aparent infinit de domenii, iar efectele raționalizării energiei de acolo, mai ales din sectorul industrial, sunt greu de estimat. Știm doar că sunt grave și se resimt deja.

„Dacă lipsa de energie electrică și reducerea producției continuă, acestea vor cauza probleme la nivel mondial în ceea ce privește oferta, în special dacă vor începe să afecteze produsele de export”, spune Louis Kuijs, economist la Oxford Economics.

Mai mulți analiști și-au reevaluat deja estimările referitoare la situația din China, iar prognoza generală este că va avea parte de o creștere economică semnificativ mai lentă, chiar și comparativ cu primul an al pandemiei. Un indice de vulnerabilitate calculat de Citigroup atrage atenția asupra faptului că exportatorii de mărfuri sunt primii afectați de o economie chineză slabă. Următoarele pe listă sunt țările vecine, Taiwan și Coreea, dar și țări un pic mai îndepărtate, precum Australia și Chile, recunoscute pentru exportul de metal. Parteneri cheie ai Chinei din Europa, de asemenea, sunt expuși la probleme.

„Asta arată ca un alt șoc stagflaționist pentru producție, nu doar pentru China, ci pentru lume”, a declarat Craig Botham, economist șef pe China la Panthenon Macroeconomics. În final, conform datelor obținute de Hotnews, va fi interesant de văzut dacă realitatea chineză se va reflecta în prețuri mai mari pentru consumatori sau producătorii vor reuși să absoarbă o parte din dezastru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele