14 ian. 2021 | 11:13

Avertisment pentru Codul Rutier 2021: toți românii trebuie să afle urgent de amenzi și cum scapă de ele

CHESTII
Avertisment pentru Codul Rutier 2021: toți românii trebuie să afle urgent de amenzi și cum scapă de ele

Cresc amenzile sau nu în 2021? E una dintre principalele griji ale șoferilor. Ei bine. avem câteva vești pentru tine și, mai ales, cum scapi de amenzi, dacă ai „reușit” să le iei.

Probabil că te-ai obișnuit până acum, dar amenzile rutiere sunt calculate pe baza unui element numit „punct-amendă”. Vestea bună e că, în 2021, acesta a fost înghețat la 145 lei. Dar amenda minimă e de două puncte-amendă, adică 290 lei.

Categoriile de amenzi:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă)
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă)
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă)
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă)
  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă)

De reținut că, în 2021, șoferii nu mai pot fi amendați pentru neprezentarea dovezii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) în format fizic, notează Avocatnet. E o dezbatere încă din 2020, rezolvată de ASF. Astfel, poți dovedi existența unei asigurări RCA și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic (pe telefon sau tabletă) sau chiar prin verificarea direct în baza de date gestionată de autorități.

Totodată, șoferii scapă de amenzi când folosesc telefoanele în timpul deplasării pe drumurile publice. Condiția e simplă: să fie în modul hands free, fie că vorbești la el, fie că e conectat la mașină.

Ce șanse ai să scapi de amenzi?

Totul începe de la procesul verbal pe care îl poți contesta. Printre elementele obligatorii care trebuie conținute în procesul-verbal de constatare a contravenției (și pentru lipsa cărora se poate obține anularea procesului-verbal de contravenție), se numără:

  • numele și prenumele agentului constatator
  • numele și prenumele contravenientului
  • codul numeric personal (în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia)
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia
  • semnătura agentului constatator

Ține cont că, din 2018, există posibilitatea de anulare a procesului-verbal de contravenție, dacă fapta nu e descrisă suficient. Dar mai ține cont și că șoferii nu pot contesta sancțiunile rutiere pe baza marjei de eroare a aparatelor radar.

În ceea ce privește contestarea, procesul-verbal trebuie să menționeze termenul și instanța la care se depune plângerea contravențională. În privința instanței, vorbim de judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. În privința termenului de depunere, 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Dacă ești nemulțumit de hotărârea judecătoriei, poți face apel la tribunal.

Prescripția acoperă următoarele:

  • aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei
  • executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii
  • dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în celelalte cazuri; aici vorbim de un termen de cinci ani, care curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea