Vestea bună pentru toți șoferii din România: asigurările RCA intră în secolul 21, de acum

Vestea bună pentru toți șoferii din România: asigurările RCA intră în secolul 21, de acum

Asigurarea RCA sau asigurarea obligatorie auto din România va avea parte de o modificare semnificativă. Aceasta a fost anunțată de ASF și vizează toți șoferii din România.

În cadrul ședinței de ieri a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, legislația referitoare la RCA a suferit o modificare importantă. Este vorba de completarea Normei nr.20/2017 privind asigurările auto din România. Mai precis, discutăm de articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.

„Astfel, la articolul 10, punctul 11 se arată că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate o constituie: litera a) poliţa de asigurare RCA şi contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic; litera b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în aceasta, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic”, se menţionează într-un comunicat al ASF remis AGERPRES.

Cu alte cuvinte, de acum înainte, când autoritățile îți cer asigurarea obligatorie la mașină, le-o poți oferi în format digital, pe telefon, tabletă, laptop sau orice alt gadget pe care îl ai la tine. Nu mai este nevoie să păstrezi cu sfințenie o foaie tipărită care atestă aceeași informație dintr-un PDF.

Totodată, în cadrul aceluiaşi articol, a fost introdusă litera c) care stipulează faptul că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, o constituie şi informaţia rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data interogării.

Modificările anunțate ieri vor intra în vigoare în termen de trei zile de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, Partea 1, precizează ASF. Astfel, dacă totul merge bine, cel mai târziu la finale săptămânii viitoare, îți poți păstra asigurarea pe telefon.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: