29 iun. 2021 | 15:50

Avertisment de la vârful Direcției Naționale Anticorupție. Infracțiunile cu monede digitale sunt greu de identificat

ACTUALITATE
Avertisment de la vârful Direcției Naționale Anticorupție. Infracțiunile cu monede digitale sunt greu de identificat

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa, a lansat un avertisment cu privire la pericolul pe care îl poate presupune utilizarea criptomonedelor în infracțiunile financiare.

Potrivit șefului Direcției Naționale Anticorupție, instituția pe care o conduce nu a reușit încă să depisteze cazuri în care monedele virtuale ar fi fost folosite în infracțiuni.

În fapt, depistarea infracțiunilor care implică monede virtuale e extrem de dificil de realizat, spune șeful DNA, din cauză că nu există legislație care să le reglementeze.

Deși bănuiește că există astfel de cazuri, șeful DNA spune că vidul legislativ împiedică autoritățile să acționeze. Prin urmare, legislația Codului penal ar trebui schimbată, astfel încât autoritățile să obțină pârghiile necesare pentru a lua urma banilor digitali, atunci când sunt folosiți în infracțiuni.

E nevoie de schimbări la Codul penal

„Bănuim că există astfel de situaţii, încercăm, dar este foarte dificil. Am discutat şi cu partenerii noştri externi şi se pare că şi pentru ei este foarte greu de a identifica infracţiunile – darea şi luarea banilor prin intermediul monedelor virtuale.

Dacă nu se va interveni legislativ în acest sens de către statele lumii, inclusiv de către România, va fi destul de greu să identificăm aceste mite care produc şi piaţa care produce astfel de monede virtuale.

Nu sunt supuse niciunei reglementări şi nu se poate identifica cel care vinde, cel care cumpără, cel care emite astfel de monede virtuale.

Până în prezent, noi nu am reuşit – cu mijloacele pe care le avem – să identificăm infracţiuni săvârşite prin plata cu monede virtuale şi am văzut că Statele Unite ale Americii, Marea Britanie încearcă să facă paşi spre reglementarea acestei pieţe”, a spus șeful DNA, citat de Agerpres.

În acest moment, suntem aproape de a alinia legislația la normele care ne-ar ajuta să identificăm și să tragem la răspundere persoane care săvârșesc infracțiuni cu monede digitale. O inițiativă legislativă a trecut deja de Senat, iar acum se află, spre adoptare, pe masa deputaților, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

Dacă proiectul de lege va trece, în România vor putea fi sancţionate fraudele prin mijloacele de plată fără numerar, cum sunt criptomonedele.