Atenție, români. Amendă de 10.000 de lei din cauza certificatului verde. Cine riscă să o plătească

Atenție, români. Amendă de 10.000 de lei din cauza certificatului verde. Cine riscă să o plătească

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege conform căreia firmele trebuie să își verifice certificatul verde privind COVID-19, altfel riscă o amendă usturătoare.

Proiectul va modifica Legea 55/2020 pentru a stabili că este contravenție ”nerespectarea de către persoanele juridice a măsurilor stabilite (…) cu privire la verificarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19”. Asta se întâmplă din cauză că, în momentul acesta, nu există o amendă specială pentru firmele care omit verificarea certificatului verde.

Cât este amenda contravențională?

Amenda care se va aplica, în cazul ăsta, este cuprinsă între 2.000 și 10.000 de lei. De verificare și sancționare se va ocupa personalul de control al Departamentului pentru Situații de Urgență. Mai precis, subofițerii și ofițerii de pompieri și protecție civilă, agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, dar și polițiștii locali.

Modificările legislative recente ne pun în vedere faptul că certificatul verde poate fi folosit inclusiv la nivel național, în principal pentru accesul la anumite activități economice din localitățile în care incidența depășește 3 la mia de locuitori și este până în 6 la mie. Activitățile economice, la care se referă, sunt cele desfășurate în restaurante, baruri, săli obișnuite de jocuri, săli de jocuri de noroc, concerte sau cinematografe.

Firmele pot verifica validitatea certificatelor verzi cu ajutorul aplicației Check DCC. Aceasta poate fi găsită pe Google Play pentru dispozitive cu sistem de operare Android. Proiectul de lege privitor la obligativitatea companiilor de a verifica certificatul verde nu se aplică încă. El va intra în vigoare în momentul în care este adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Astfel că, toate companiile care desfășoară activități în care sunt implicați colectivități de oameni trebuie să fie foarte atenți la acest aspect. Altfel, riscă amenzi foarte mari, deoarece odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, ei pot fi verificați oricând de către organele abilitate.

Citește și: