17 nov. 2021 | 16:30

Atenție, nu arunca televizorul vechi. Conține aur și poate fi o afacere profitabilă

ACTUALITATE
Atenție, nu arunca televizorul vechi. Conține aur și poate fi o afacere profitabilă

Știu că nu mai ai televizor cu tub, dar habar n-ai ce valoros e. Așa că nu-l arunca, dacă-l mai ai cumva uitat prin debara. Televizorul vechi poate fi o mină de aur, la propriu.

Electrocasnicele pe care le consideri o povară după ce nu mai sunt funcționale îți pot aduce venituri considerabile, asta pentru că sunt o mică mină de aur.

Anual, milioane de tone de televizoare, telefoane şi alte electronice sunt aruncate, fiind astfel irosită o importantă sursă de metale. Mai exact, potrivit BBC, un tub de televizor, de exemplu, conţine în general 450 de grame de cupru, 227 de grame de aluminiu şi 5,7 grame de aur.

Televizorul tău vechi poate fi o mină de aur

Astfel, un televizor vechi se poate transforma, de fapt, într-o sursă de bani. Industria care colectează deşeurile electronice este pe cale să devină un business important.

În timp ce o mină de aur poate genera cinci sau şase grame de metal la o tonă de material brut, o tonă de deşeuri electronice generează în jur de 350 de grame de aur. Mai mult, procesul este mai puţin costisitor.

În anul 2016, o cantitate de circa 435.000 de tone de telefoane au generat materii prime în valoare de circa 9,4 miliarde de euro.

Aceasta nouă industrie a început deja să fie exploatată. Profesoara Veena Sahajwalla deţine, în cadrul Universităţii New South Wales din Australia, o importantă producţie de aur, argint şi cupru. Metalele sunt extrase din gadgeturi electronice, iar în câţiva ani afacerea va obţine şi profit.

„Modelele economice arată că o micro-fabrică construită cu circa cinci sute de mii de dolari poate genera venituri şi locuri de muncă în doar doi-trei ani. Asta înseamnă că există, deopotrivă, beneficii pe plan social, economic şi de mediu”, spune Veena Sahajwalla.

Tot ea adaugă că una dintre cele mai bune politici de sprijin pentru deșeurile electronice va fi plata unui depozit către consumatorii care își returnează produsele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, la punctele centrale de colectare.

„Ar putea exista, de asemenea, stimulente plătite producătorilor pentru ca produsele lor să fie mai ușor de dezasamblat”, completează aceasta.