23 sept. 2021 | 09:35

Astronomii au descoperit o cavitate uriașă care stă ascunsă-n spațiu: cum ne afectează

ACTUALITATE
Astronomii au descoperit o cavitate uriașă care stă ascunsă-n spațiu: cum ne afectează

Este posibil să nu ni se pară așa, dar spațiul dintre stele nu este complet gol. În întuneric, acolo, există nori plini de gaz și praf. Dar se pare că s-a descoperit o cavitate neobișnuită în spațiu.

O parte din spațiu, la aproximativ 700 de ani lumină distanță, este o excepție fascinantă. Acolo, între constelațiile Perseus și Taur, astronomii au găsit un gol sferic mare cu diametrul de peste 500 de ani lumină. În jurul perimetrului său sunt norii moleculari Perseus și Taur – nori denși de gaz rece și praf unde se formează stele.

Zona se numește Shell Per-Tau și pare a fi produsul a cel puțin o explozie gigantică de supernova, în urmă cu milioane de ani. Este probabil că acest fenomen a comprimat și a declanșat formarea de stele în cei doi nori moleculari.

„Sute de stele se formează sau există deja la suprafața acestei bule uriașe”, a spus astrofizicianul Shmuel Bialy de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA). „Avem două teorii – fie o supernovă a ieșit în centrul acestei bule și a împins gazul spre exterior, formând ceea ce numim acum Supershell Perseus-Taur, fie o serie de supernove care au apărut de-a lungul a milioane de ani au creat-o în timp”.

Astronomii au descoperit o cavitate cu diametrul de peste 500 de ani lumină

Cartarea lucrurilor în spațiu este o perspectivă dificilă. În două dimensiuni, este destul de simplă, dar a treia dimensiune – adâncimea – necesită un pic mai multă muncă. Avem o serie de modalități de a face acest lucru, dar există lacune în cunoștințele noastre și rămân multe incertitudini.

Pentru a explora norii moleculari Perseus și Taur, cercetătorii au folosit date de la Gaia, observatorul satelit al Agenției Spațiale Europene, care lucrează din 2013 pentru cartarea galaxiei Calea Lactee în trei dimensiuni. Este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem pentru a ne ajuta să înțelegem arhitectura și, prin urmare, istoria galaxiei noastre.

Aceste date au fost analizate folosind un software de vizualizare, care le permite oamenilor de știință să creeze vizualizări 3D interactive. Astfel, astronomii au reușit să construiască hărți 3D ale gazului din acești și alți nori moleculari.

Așadar, potrivit analizei echipei lui Bialy, această cavitate aproape sferică este probabil rezultatul unei explozii puternice de supernovă, care trimite o undă de șoc în toate direcțiile în spațiul interstelar. Pe măsură ce această undă de șoc se extinde, împinge și comprimă materialul din mediul interstelar.

Un model 3D interactiv al Shell Per-Tau poate fi explorat pe site-ul Harvard.