China caută să controleze tot: cum vrea Beijingul supremație mondială în tot ce înseamnă tehnologie

China caută să controleze tot: cum vrea Beijingul supremație mondială în tot ce înseamnă tehnologie

China se pregătește să devină prima economie a lumii mai repede decât se așteptau analiștii. Și parte din acest plan sunt și sistemele bazate pe noile tehnologii – precum inteligența artificială.

Inteligența artificială e parte din multe sistele de câțiva ani, dar încă se fac progrese uriașe pentru ca tehnologia să fie folosită la adevăratul potențial. China investește masiv în această zonă, chiar dacă tensiunile comerciale cu SUA îi pun bețe în roate. Industria tech din statul asiatic a fost afectată atât de pandemie, cât și de restricțiile economice impuse de americani.

Dar China nu doar că dă semne că poate renaște din propria cenușă, dar are mari șanse să urce pe prima poziție în clasament atunci când vine vorba de inteligență artificială și computere cuantice.

Planul Chinei prin care vrea să controleze tot

Regimul de la Beijing are planuri mari și, pe următorii cinci ani, vrea să devină o forță în materie de tehnologie. Wall Street Journal scrie că întâlnirea anuală a Congresului comunist a fost dedicată inclusiv strategiilor de dezvoltare în zona tehnologică. Pe de-o parte, Beijingul vrea să folosească noile sisteme pentru siguranța națională, dar caută să și domine lumea.

Printre domeniile care se vor bucura de atenția sporită a specialiștilor chinezi se numără inteligența artificială, biotehnologia, industria de semiconductori și computerele cuantice. Strategia se întinde pe mai multe ani, iar investițiile în aceste zone vor crește constant.

China a făcut deja progrese în direcțiile dorite, cele care, spun mulți analiști, vor schimba viitorul și vor asigura putere celor care reușesc în aceste domenii. 5g e doar una dintre tehnologiile pe care chinezii le stăpânesc foarte bine, grație gigantului Huawei. Mai mult, statul asiatic este unul dintre puținele la nivel mondial care au pe străzi deja taxi-uri autonome. Și nu e vorba de teste, ele chiar conduc clienți dintr-o parte în alta.

În tot acest timp, americanii se luptă și ei pentru supremație. Au pus la zid companii ca Huawei și ZTE prin diverse restricții, iar noua administrație Biden caută să investească tot mai mult în inteligență artifială, 5G și tehnologii de condus autonom. E clar că bătălia pe supremația în materie de tehnologie se dă între primele două cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.

Deocamdată, asiaticii se luptă de pe locul al doilea. Dar i-ar putea detrona pe americani mai repede decât se așteaptă economiștii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: