22 dec. 2021 | 12:50

Aștepți liniștit Crăciunul? Când vei vedea cât s-au scumpit gazele, din nou, te va apuca groaza

ACTUALITATE
Aștepți liniștit Crăciunul? Când vei vedea cât s-au scumpit gazele, din nou, te va apuca groaza

În această perioadă, cu toții ne preocupăm de pregătirea celor necesare pentru masa de Crăciun, de împachetat cadouri și de pus colinde în casă. Doar că, în timp ce noi stăm liniștiți și așteptăm să petrecem sărbătorile de iarnă, piețele internaționale de gaze fierb din nou, în ritm exploziv.

Noi scumpiri apar pe piețele de gaz, la fel ca și pe cele de electricitate. În privința gazului, a fost atins, marți, un nou record la nivel european.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns în jurul orei 10:20 GMT la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră. Practic, asistăm la o creștere de peste 10%, prin comparație cu prețul de referință care era afișat luni seara.

Situația e tensionată și în Marea Britanie. Aici, preţul gazelor cu livrare în luna următoare a atins de asemenea un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică.

De ce s-au scumpit gazele, de data aceasta?

Ca fiecare alt val de scumpiri anterior, apărut pe piețele de energie electrică și gaze naturale, și acesta are în spate câteva motive care au dus la aprecierile de preț. De data aceasta, de vină pentru scumpiri ar fi debutul sezonului rece, care și-a intrat deja în drepturi în multe regiuni, dar și tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.

Mai mult decât atât, să nu uităm că stocurile de gaze ale Europei au fost afectate de iarna prelungită din 2020 şi între timp nu au fost refăcute până la un nivel suficient, iar acesta este un element suplimentar care pune presiune pe prețurile gazelor naturale din regiune.

„Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă”, susţin analiştii de la Deutsche Bank.

Între timp, nici în privința evoluției prețurilor pe piețele de energie electrică nu avem vești foarte bune.

Energia tranzacționată marți cu livrare marți are un preţ mediu de 2.119 lei pe MWh pe piața pentru ziua următoare de la București. Este al treilea maxim istoric consecutiv, înregistrat săptămâna aceasta.

Mai mult decât atât, a fost atins și nivelul maxim istoric orar – 2.684 lei pe MWh, care a fost înregistrat pentru intervalul orar 18.00 – 19.00 al zilei de miercuri.