Armele printate 3D direct pe câmpul de luptă tocmai au devenit realitate

Armele printate 3D direct pe câmpul de luptă tocmai au devenit realitate

Departamentul Apărării al Statelor Unite tocmai a atribuit un contract companiei ExOne, un lider global în tehnologia de fabricație 3D, oferind sisteme și servicii de imprimare 3D industriale. Vor să dezvolte mini-fabrici de imprimare 3D care ar putea fi desfășurate pe teren în timpul unei operațiuni militare.

Fabricile sunt, în esență, laboratoare complete de imprimare 3D care pot fi adăpostite în întregime într-un container de transport, conform Interesting Engineering. Este o idee interesantă, deși fără precedent, despre care Departamentul Apărării spune că va contribui la îmbunătățirea logisticii militare și va permite înlocuirea pieselor și a instrumentelor la nevoie, la fața locului.

Imprimanta 3D specială în ediție militară va putea imprima peste 20 de materiale diferite pentru instrumentele dorite

Recipientele vor conține toate echipamentele necesare pentru scanarea, modelarea și fabricarea pieselor din metale, ceramică și alte materiale compozite. Ideea este de a face procesul cât mai simplu posibil, astfel încât soldații sau tehnicienii din domeniu să poată înlocui piese și scule cu un proces de imprimare 3D, fără a avea nevoie de o mulțime de cunoștințe tehnice.

„Imprimarea 3D cu această tehnologie de fabricație este ideală pentru uz militar datorită vitezei sale, flexibilității materialelor și ușurinței de utilizare”, a declarat John Hartner, CEO ExOne, într-un comunicat de presă.

Prin crearea unor astfel de facilități de imprimare 3D la fața locului, problemele care apar din crize pot fi rezolvate cât mai repede posibil și la un cost mai mic. Ceea ce poate dura uneori săptămâni sau luni până la sosirea pieselor de schimb ale uneltelor militare deteriorate, poate fi gata acum în doar câteva ore.

Noul proiect al Departamentului Apărării nu va fi prima imprimantă 3D portabilă militară. Deși Armata SUA vorbește despre acest concept de ani de zile, pușcașii marini au folosit o imprimantă similară, dar mai mică, în 2018. Marina olandeză are, de asemenea, o imprimantă pliabilă pentru piese de schimb.

Dar noul proiect pare să fie eficient pentru o facilitate mai cuprinzătoare decât oricare altul înainte, făcându-l un proiect interesant de urmărit pe măsură ce vedem cum se dezvoltă tehnologia de imprimare portabilă în domeniu.

Citește și: