06 sept. 2021 | 13:25

Apple uimește prin faptul că ascultă de vocea consumatorilor săi: decizia controversată, amânată

ACTUALITATE
Apple uimește prin faptul că ascultă de vocea consumatorilor săi: decizia controversată, amânată

Apple a devenit o companie care vinde intimitate, privacy. Cu toate astea, nu întotdeauna reușește să pună în aplicare tot ceea ce își dorește.

Apple s-a transformat într-una dintre singurele companii de tehnologie cărora le pasă cu adevărat de confidențialitatea sau securitatea utilizatorilor. Dar o nouă tehnologie a declanșat o dezbatere acerbă despre adevărul din spatele promisiunilor Apple.

Luna trecută, compania a anunțat o nouă caracteristică integrată în viitoarele actualizări de software. Concepută pentru a detecta dacă oamenii au imagini sau videoclipuri de exploatare a copiilor stocate pe dispozitivul lor, acest lucru va fi posibil prin conversia imaginilor în biți unici de cod, cunoscuți sub numele de hashuri. Hash-urile sunt apoi comparate cu o bază de date cu conținut cunoscut de exploatare a copiilor, administrat de Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.

Dacă se găsește un anumit număr de potriviri, Apple este apoi alertat și poate investiga în continuare. Compania nu a spus când va fi lansat software-ul, deși la început de septembrie a anunțat o amânare pentru a face îmbunătățiri și pentru a soluționa problemele legate de confidențialitate.

Opinia publică

Peste 100 de grupuri și ONG-uri din sfera politicilor și drepturilor omului au semnat o scrisoare deschisă către Tim Cook, CEO-ul Apple, în care subliniază faptul că beneficiile noii tehnologii vin cu niște costuri mult prea mari.

„Deși aceste tehnologii sunt destinate să protejeze copiii și să reducă răspândirea materialelor de abuz sexual asupra copiilor, ne îngrijorează faptul că acestea vor fi folosite pentru a cenzura vorbirea, pentru a amenința intimitatea și securitatea oamenilor din întreaga lume și pot a avea consecințe grave pentru mulți copii ”, au declarat semnatarii scrisorii, printre care se numără și Centre for Democracy & Technology, American Civil Liberties Union, Electronic Frontier Foundation și Privacy International.

Ce părere au specialiștii

Chiar și persoanele care au ajutat la dezvoltarea unei tehnologii de scanare similare cu ceea ce folosește Apple spun că poate fi utilizată greșit, chiar foarte ușor.

„Chiar dacă sperați că Apple nu va permite ca aceste instrumente să fie folosite în mod abuziv, există încă multe lucruri care provoacă îngrijorare”, a scris pe Twitter Matthew Green, profesor la Universitatea Johns Hopkins, care a lucrat la tehnologii criptografice.

„Nu suntem îngrijorați pentru că înțelegem greșit modul în care funcționează sistemul Apple. Problema este că înțelegem exact cum funcționează”, au scris într-un articol pentru Washington Post profesorul asistent din Princeton, Jonathan Mayer, și cercetătorul absolvent Anunay Kulshrestha.

„Apple face un pariu că își poate limita sistemul la anumite conținuturi în anumite țări, în ciuda presiunilor imense ale guvernului. Sperăm că va reuși atât în ​​protejarea copiilor, cât și în afirmarea stimulentelor pentru adoptarea mai largă a criptării. Dar Apple se joacă cu securitatea, confidențialitatea și libertatea de exprimare în întreaga lume.”

 

Noua caracteristică și preocuparea care a apărut în jurul acesteia reprezintă o dezbatere importantă cu privire la angajamentul companiei față de confidențialitate. Apple a promis de mult că dispozitivele și software-ul sunt concepute pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor.

„Noi, la Apple, considerăm confidențialitatea un drept fundamental al omului”, a spus adesea CEO-ul Apple, Tim Cook.