30 apr. 2021 | 11:37

Apartamentele ANL, mai ieftine ca niciodată: cât costă o locuință de la stat în Cluj, dar în București

ACTUALITATE
Apartamentele ANL, mai ieftine ca niciodată: cât costă o locuință de la stat în Cluj, dar în București

La nivel național, programul ANL continuă să funcționeze în condiții optime, iar Agenția Națională pentru Locuințe pune la dispoziție apartamente mai ieftine ca niciodată, chiar și în orașe mari, precum Cluj Napoca sau București.

Dacă ai nevoie de un apartament ieftin și te încadrezi în prevederile legislative pentru o locuință ANL, această veste te va bucura. Prețurile de vânzare ale locuințelor ANL vor scădea, potrivit unei modificări legislative propuse în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării , Lucrărilor Publice și Administrației.

În practică, este vorba de o ordonanță de urgență care modifică legea ANL, stabilind că prețul de vânzare a locuințelor pornește nu de la costul construirii unui nou imobil, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, redusă cu amortizarea, chiria plătită, cu o pondere conformă gradului de indice al localităților. Cu alte cuvinte, scade prețul uzurii.

Punctual, potrivit calculelor ministerului, o locuință din București, sectorul 2, cu o suprafață de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, în urma actului normativ supus astăzi dezbaterii publice scade până la valoarea de 150.092 lei. Iar o locuință ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafață de 62 mp, care în 2019, a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar costa 86.215 lei.

„Prețurile de vânzare și chirie a locuințelor ANL destinate tinerilor au fost mărite semnificativ, în unele cazuri dublate, în anul 2020. Scopul acestui program este să vină în ajutorul tinerilor, astfel am găsit o soluție pentru a readuce prețul de vânzare a acestor locuințe la o valoare similară celei din 2019. (…) Reglementările în vigoare nu veneau în sprijinul tinerilor. Acestea aveau scopul de a vinde apartamentele din imobilele mai vechi, construite la costurile aferente anilor precedenți, la un preț din care se pot construi imobile noi. Astfel prețul de vânzare nu era mai avantajos pentru tineri decât prețul oricărui apartament de pe piață. Scopul nostru este de a schimba această abordare. Scopul Agenției Naționale pentru Locuințe trebuie să fie de a ajuta tinerii în căutarea unei locuințe”, a declarat ministrul dezvoltării Cseke Attila. Mai multe detalii incluse în proiectul adoptat de ordonanță de urgență găsești aici.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele