Apare o nouă taxă pentru românii care umblă cu acești bani: cât vor scoate din buzunar amatorii de Bitcoin și alte criptomonede
Credeai că dacă îți ții economiile în criptomonede și faci tranzacții cu Bitcoin nu te ia ANAF în vizor? Te înșeli amarnic, iar Ministerul Finanțelor tocmai a confirmat un nou mecanism de taxare pentru această categorie de investitori.
Ministerul Finanțelor a întocmit un material informativ cu privire la regimul fiscal al criptomonedelor și al tranzacțiilor cu criptomonede. Plasamentele în criptomonede, deși lipsite de reglementare și cu risc ridicat de volatilitate și chiar fraudă, au atras în ultimii ani interesul și banii unor persoane care speră la câștiguri rapide, statul român vrea să-și ia și el partea, dacă nu cumva ieși pe minus.
Din punct de vedere al impozitului pe profit pe care îl vei plăti, potrivit art.19 alin. (1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, ”rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum și pierderile fiscale care se recuperează în conformitate cu prevederi/e art.31, Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscală”.
Ideea este că, cel puțin momentan, conform actualului cadru legal, veniturile și cheltuielile legate de tranzacțiile unităților de monedă virtuală sau criptomonedă sunt luate în calcul la stabilirea rezultatului fiscal. Ele nu sunt declarate distinct de celelalte categorii de venituri și cheltuieli.
Cum se taxează banii câștigați din Bitcoin și alte criptomonede
Din punct de vedere al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit prevederilor art.114 alin.(2) litm) din Codul fiscal, veniturile obținute de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală se includ în categoria Venituri din alte surse.
Punctual, impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Practic, în prima fază, ține de bunul simț și de nivelul de corectitudine, până când ești luat în vizor de autorități. După aceea, se dorește aplicarea cotei de 10% asupra câștigului din transferul de monedă virtuală, determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
Nu este exclus să trebuiască să plătești și contribuția la asigurări sociale din banii câștigați din Bitcoin. Nu uita însă că baza anuală de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate în acest caz o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art.120 din Codul fiscal. În final, cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10%.