Anunțul uimitor al grupului Digi: gigantul RCS & RDS s-a dat bătut în lupta cu ungurii, vinde tot

Anunțul uimitor al grupului Digi: gigantul RCS & RDS s-a dat bătut în lupta cu ungurii, vinde tot

Grupul Digi, care în România deține RCS & RDS, a anunțat că se retrage dintr-o importantă țară europeană, după 23 de ani de activitate.

Din câte se pare, activitatea grupului Digi RCS RDS a fost sabotată de către autoritățile maghiare până la nivelul în care șeful gigantului a anunțat că se retrage din Ungaria și își vinde toate afacerile din zonă. Cu alte cuvinte, afacerea controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari vrea să rupă orice legătură cu ungurii, după ce a pierdut un proces foarte important peste graniță.

Dezvăluirea uimitoare a venit printr-un anunț la adresa investitorilor. Cu această ocazie, am aflat că s-a încheiat un acord preliminar și neobligatoriu pentru vânzarea Digi RCS RDS Ungaria și a filialelor Invitel Ltdși I TV Ld către 4iG Plc. Ca referință, acesta din urmă este unul dintre cei mai importanți operatori de pe piața de telecomunicații și tehnologie din Ungaria.

Decizia a fost luată în urmă cu câteva zile, la câteva săptămâni după ce s-a pronunțat apelul. Grupul DIGI, care în România deține RCS&RDS, s-a judecat cu autoritățile ungare, după ce a fost respins de la participarea la licitația 5G din această țară, dar a pierdut definitiv procesul în luna februarie din acest an. Compania are peste 1,1 milioane de abonați în Ungaria, o piață pe care activează de peste 23 de ani.

Vânzarea efectivă a tuturor afacerilor Digi în Ungaria s-ar putea să dureze până în luna septembrie a acestui an, din cauza volumului mare de active și a numărului foarte mare de aprobări necesare. Înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare, este necesar acordul explicit al autorităților de concurență, dar și efectuarea unui proces de due-dilligence pentru Digi Ungaria.

Digi RCS RDS se retrage din Ungaria, care este explicația

„Digi Ungaria este un operator de servicii de telecomunicații cu o poziție de top pe piața locală, prezent de 23 de ani în Ungaria unde oferă un portofoliu complet de servicii de televiziune prin cablu și satelit (DTH), date fixe și mobile și telefonie fixă si mobila. Digi Ungaria furniza servicii către mai mult de 1,1 milioane de abonați la nivel național și înregistra peste 2,5 milioane de unități generatoare de venituri (RGU), la 31 decembrie 2020.

În 2020, operațiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde HUF (app. 200 milioane EUR) și EBITDA ajustată de 19 miliarde HUF (app. 54 milioane EUR).

4iG Plc. este una dintre companiile de top de pe piața de IT și telecomunicații din Ungaria, contribuind semnificativ la creșterea economiei bazate pe cunoaștere și digitalizare, în țara vecină. 4iG are o experiență de peste 25 de ani pe piața tehnologiilor și a inovațiilor tehnologice.”, se arată în anunțul făcut luni pe bursa din România de Digi Communications.

Pentru context, Autoritatea maghiară de reglementare (NMHH) a anunțat în data de 26 martie 2020, rezultatele licitației pentru frecvențele prin care vor fi furnizate servicii 5G, deși DIGI a depus la acea vreme acțiuni în instanță. Conform anunțului oficial al NMHH, cei trei operatori câștigători – Magyar Telekom, Telenor și Vodafone – vor plăti peste 128,4 miliarde de forinți (circa 360 milioane de euro) pe licențele 5G adjudecate. DIGI s-a dus în instanță pentru a contesta respectivul rezultat, dar în luna februarie din acest an a pierdut definitiv procesul la Curtea Supremă din Ungaria.

Update: Digi RCS RDS a încheiat contractul pe 30 noiembrie 2021 pentru vânzarea tuturor activelor sale din Ungaria către 4iG.

“Ungaria este o piață în care ne-am desfășurat activitatea cea mai mare parte a existenței noastre. Am construit acolo, împreună cu echipa locală, o afacere de care suntem foarte mândri și care este unul dintre operatorii cei mai mari, mai avansați tehnologic și mai de succes din această piață. Cu toate acestea, în condițiile reorientării strategiei noastre către piețe din vestul Europei, a venit momentul să îi lăsăm pe partenerii noștri de la 4iG să continue această frumoasă poveste și avem încredere că vor continua munca noastră și vor amplifica succesul acestui operator.” a declarat Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications N.V., conform comunicatului Digi RCS RDS pe marginea subiectului.

Citește și: