Anunțul momentului, pentru angajații cu salarii mici: când e obligată firma să-ți dea mai mulți bani

Anunțul momentului, pentru angajații cu salarii mici: când e obligată firma să-ți dea mai mulți bani

Angajații români care sunt încadrați în câmpul muncii cu salariul minim pe economie au numai motive de bucurie, la final de an.

Guvernul a decis că firmele pentru care lucrează nu-i pot menține angajați pe același salariu, mai mult e 24 de luni.

Există, totuși, un mic inconvenient al acestei măsuri. Este vorba despre faptul că ea se va aplica de-abia din anul 2024.

„Aam venit cu o clarificare referitor la Codul muncii, referitor la măsura care a apărut în Ordonanța 130/2021, respectiv la acea perioadă de aplicare a salariului minim de 24 de luni, acea perioadă intră în vigoare, sau se calculează, începând cu 1 ianuarie 2022, 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun așa, la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Finanțelor.

Se schimbă regulile pentru 1,6 milioane de români

În țara noastră, aproximativ 1,6 milioane de români primesc salariul minim pe economie, în urma muncii prestate. Măsura adoptată de Guvern va avea, deci, un impact foarte mare pe piața muncii de la noi din țară.

„Da, măsura este una de tranziție. Încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecție socială, așa cum îl prevede Constituția României.

Din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piață a muncii, un fenomen de salarizare efectivă. Încercăm să intrăm în normalitate, ajutând pe de altă parte și antreprenorii pe această perioadă de tranziție astfel încât personalul să fie calificat”, a explicat această măsură, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Îți amintesc faptul că, dincolo de această majorare obligatorie ce se va aplica din 2024, din ianuarie 2022, salariul minim pe economie va crește la 2.550 lei (brut), ceea ce înseamnă un net de 1.524 lei. În prezent, la nivelul anului 2021, salariul minim net este de 1386 de lei, respectiv 2.300 de lei/brut, bani din care se achită dările către stat.

Citește și: