Anunțul momentului de la Guvern: ce se întâmplă cu salariul minim. Toți românii trebuie să știe acum

Anunțul momentului de la Guvern: ce se întâmplă cu salariul minim. Toți românii trebuie să știe acum

Anunțul momentului vine de la Guvern și se referă la salariul minim.

Guvernul se pregătește să oficializeze creșterea salariului minim în ședința de miercuri, 13 ianuaire. Salariul minim brut va crește cu 70 de lei  – adică de la 2.230 la 2.300 de lei. Prevederea apare într-un proiect de HG care ar putea trece în ședința de la Palatul Victoria.

Noutatea este că creșterea va fi operată în cursul lunii ianuarie, nu de la 1 ianuarie, așa cum se dorea inițial.

Crește salariul minim – anunț de la Guvern

Hotărârea de Guvern se află pe ședința de miercuri a Guvernului.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri a Guvernului, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră”, prevede proiectul de HG care se află azi pe ordinea de zi a Executivului.

Potrivit ministrului muncii, Raluca Turcan, majorarea salariului minim va fi adoptată.

 „Salariul minim va fi indexat mâine (miercuri – n. r.), în şedinţa de Guvern. Vom adopta hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%. După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate, şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii. Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi, ca urmare, majorarea salariului minim va fi de 3,1% – 70 de lei brut”, a declarat marți Raluca Turcan la Digi24, conform Agerpres.

Majorarea salariului minim pe țară urma să fie adoptată pe 30 decembrie 2020 și să fie aplicată de la 1 ianuarie 2021, așa cum anunțase premierul Florin Cîțu, într-o postare de pe pagina sa de Facebook. Ulterior, s-a decis amânarea deciziei pentru săptămâna trecută, iar apoi a venit o altă amânare. Prin urmare, Guvernul nu mai poate opera majorarea începând cu data de 1 ianuarie, iar creșterea se va produce în cursul lunii ianuarie. Acest lucru va complica puțin activitatea de salarizare a specialiștilor din firme, scrie avocat.net.

Mai ales că bugetele se fac la început de an.

Salariul minim brut pe țară este, în prezent, de 2.230 de lei, valoare care a fost stabilită la 1 ianuarie 2020, atunci când a avut loc o creștere de la 2.080 de lei. Conform notei de fundamentare a proiectului, în prezent există aproximativ 1,4 milioane de salariați plătiți cu minimul pe economie, adică în jur de 26% din totalul salariaților din România.