22 feb. 2021 | 09:03

Anunțul în noapte pentru milioane de români: momentul în care se scapă de mască în România

CHESTII
Anunțul în noapte pentru milioane de români: momentul în care se scapă de mască în România

Pe măsură ce campania de vaccinare avansează în România, cei mai mulți se întreabă când masca nu va mai fi obligatorie. Acum avem o estimare oficială.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, susține că, deocamdată, nu putem vorbi de renunțarea la mască. Totuși, sunt speranțe pentru viitor. Românii vor putea renunţa la masca de protecţie în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunziare colectivă. Totodată, mai trebuie ca specialiștii să constate că nu circulă tulpini are virusului care să nu fie acoperite de vaccin.

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2.”
Valeriu Gheorghiţă, pentru Antena3

Conform acestuia, datele din România şi din alte ţări în care au demarat campanii de vaccinare arată o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi. S-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19. La nivel naţional, s-a observat reducere a incidenţei bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale.

Datele centralizate de medicii de la Iaşi care îngrijesc pacienţi dializaţi relevă o scădere cu 90% a incidenţei cazurilor la această categorie de bolnavi.

România primește noi doze de vaccin

Pe 22 februarie sosește în România cu avioane cea de-a zecea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech, de 201.240 doze de vaccin. Dozele vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Până la acest moment, în România s-au recepționat 1.308.509 de doze de la Pfizer – BioNTech și au fost administrate 1.220.088 de doze persoanelor înscrise la vaccinare.