Anunțul făcut în noapte care lovește direct la buzunar acești pensionari. Ministrul a spus tot

Anunțul făcut în noapte care lovește direct la buzunar acești pensionari. Ministrul a spus tot

Guvernul ia măsuri de austeritate, mai ales pe fondul unei presiuni mai mari pe buget. Ministrul Muncii a explicat că o veste proastă va fi pentru o categorie aparte de pensionari.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat în seara zilei de 16 februarie că pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. Totuși, cine va alege salariul, va putea rămâne angajat până la maximum 70 de ani.

„Avem foarte mulți oameni care, în momentul de față, se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat.”
Raluca Turcan

Conform ministrului, dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. „Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a mai spus aceasta.

Ministrul a vorbit și despre sporuri, și despre pensii speciale

Cu o zi înainte, Raluca Turcan a vorbit și despre sporuri şi pensii speciale. Conform acesteia, sporul de calculator sau sporul de confidenţialitate nu ar trebui să existe şi vom propune eliminarea.

„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult şi merită motivaţi şi, în acelaşi timp, bugetari care lucrează în condiţii dificile. Aceştia trebuie sprijiniţi acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană şi, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor i eliminate.”
Raluca Turcan

Ministrul a spus, totuși, că scopul eliminării unor sporuri nu este să facă rău bugetarilor. În acest sens, despre sporul de antenă, Turcan a spus că ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă. „Dacă există un nivel de radiaţii sau expunere la radiaţii, funcţionarii să fie recompensaţi”, a mai spus aceasta.

Ministrul Muncii a mai spus că în România sunt aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei, în timp ce 9.500 de persoane primesc pensii speciale de peste 9.500 de lei.

Citește și:
Etichete: