Pensiile speciale, din nou sub reflector: câte sunt în România, care este valoarea medie, de fapt

Pensiile speciale, din nou sub reflector: câte sunt în România, care este valoarea medie, de fapt

În aproape fiecare intervenție televizată, ministrul Muncii trebuie să răspundă la întrebări despre pensiile speciale. Deși este improbabil ca acestea să fie desființate, Raluca Turcan a atras atenția asupra unor detalii importante despre ele.

La momentul de față, în România, există 9500 de beneficiari ai pensiilor speciale. Pensia medie de care se bucură aceștia este de aproximativ 9600 lei. În același timp, pentru cei 4,9 milioane de pensionari din sistemul public, pensia medie este de 1500 lei. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm la ora actuală, conform datelor furnizate de ministrul Muncii într-o intervenție la Realitatea Plus.

„În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva la 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1.500 de lei, şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a subliniat Turcan, potrivit Agerpres.

În același context, ministrul a ținut să menționeze că pensiile şi veniturile trebuie să crească echitabil, iar în materie de pensii trebuie urmărit principiul contributivităţii. Ca referință, pensiile speciale nu se bazează pe contributivitate. Potrivit ministrului de resort, cel mai corect este să ai contributivitate şi stagiu de cotizare, astfel încât la muncă egală, pregătire egală, condiţii şi perioadă de cotizare egale să ai şi o pensie echitabilă. Raluca Turcan a atras atenția și asupra faptului că majorarea cu 40% ”din pix” este complet nerealistă și a creat un orizont de așteptare care, pur și simplu, nu poate fi susținut în actualele condiții bugetare.

„Politicieni la ceas de alegeri s-au gândit din pix să spună că pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de aşteptare care în condiţiile bugetare actuale nu poate fi susţinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari. În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale. Cu toate că nu sunt mulţi beneficiari, aproximativ 9.500, există atâta inechitate creată încât toată societatea uneori parcă tinde să uite de probleme zilnice, de nivelul scăzut al pensiilor, şi să spună dar de ce?”, a afirmat ministrul.

Scenariul ideal pe care îl are în vedere Turcan este ca într-un an și jumătate, toate pensiile să fie puse în format electronic, pentru ca în secunda doi să intre la recalculare. Este vorba de aproximativ 5 milioane de dosare. Contextual, în prezent, sunt aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric (doar pe hârtie), dosare care vor fi luate pe rând pentru a introduce datele în format electronic. Alte 3,6 milioane de dosare sunt într-un format „semi-învechit”, iar 1,3 milioane într-un format care poate fi preluat mai repede.

„Avem aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric. Dacă cineva şi-ar fi dorit să le recalculeze ar fi trebuit să se gândească să le pună în format electronic astfel încât toate datele să fie introduse. 250.000 de dosare vor fi luate unul câte unul. Mi-am propus în fiecare săptămână să fiu la casele de pensii în teritoriu să văd cum decurge acest proces. Mai avem 3,6 milioane de dosare într-un format semi-învechit şi 1,3 milioane de dosare într-un format care ar putea fi preluat mai repede. Acest efort am vrea să îl facem într-un an şi jumătate, încercând ca pe fonduri europene să suplimentăm capacitatea caselor judeţene de pensii. Într-un an şi jumătate aceste aproximativ 5 milioane de dosare să fie puse în format electronic şi ulterior să intre la recalculare, procedură care durează foarte puţin. S-a mai făcut un asemenea efort între 2005 şi 2008, în trei ani de zile s-au recalculat un milion de pensii, atât”, a mai spus ministrul Muncii.
Citește și: