11 ian. 2021 | 13:00

ANAF nu-ți poate controla contul dacă ai cont și card bancar aici. Cum scapi și te pui la adăpost

CHESTII
ANAF nu-ți poate controla contul dacă ai cont și card bancar aici. Cum scapi și te pui la adăpost

ANAF va avea puteri sporite grație unei directive europene și poate controla, teoretic, toate conturile din România. Numai că există câteva excepții.

ANAF primește mai multă putere și va avea acces direct la toate conturile din bănci ale firmelor și persoanelor fizice, grație unei directive europene. Se întâmplă fix din această săptămână, iar Fiscul se folosește de o directivă europeană în acest sens, referitoare la legea antiterorism.

Practic, inspectorii au mai mult spațiu de manevră.

ANAF nu-ți poate controla contul dacă ai cont și card bancar aici

Există, însă, câteva nuanțe. Surse din piața bancară susțin că s-ar putea ca utilizatorii Revolut să nu fie afectați. Mai exaxt, e posibil ca Fiscul să aibă acces la contul global deţinut de Revolut la Libra Internet Bank, dar nu și la conturile propriu-zise ale clienților. Asta pentru că Revolut e înregistrată în Lituania.

Cu alte cuvinte, s-ar părea că ANAF nu poate pune poprire pe conturile Revolut.

Totuși, trebuie să reții un lucru, mai ales că informațiile din piață nu-s foarte clare.

Iată ce spunea recent Irina Scarlat, Global Head of Growth la Revolut:

”Aș dori să fac o precizare: Revolut nu este o modalitate de a face evaziune. E un mit acela cum că conturile Revolut nu pot fi restricționate. La rubrica ”termeni și condiții”- acele pagini multe pe care nimeni nu le citește- scrie clar că utilizatorii se obligă să respecte legislația fiscală a statului în care se înregistrează. Iar conformitatea este o prioritate pentru noi” – Irina Scarlat.

E, cu alte cuvinte, o interpretare faptul că ANAF nu poate pune poprire, dar reprezentantul companiei nu se aruncă să spună că e o interpretare greșită. Chiar declarația sa lasă loc de interpretări.

De cealaltă parte, reprezentanții Libra Bank insistă că asigură doar tehnologia necesară pentru ca IBAN-urile românești ale Revolut să poată funcționat. Clienții nu aparțin instituției bancare.

”În situatia in care Libra primeste solicitare de la ANAF pentru poprire, noi o transmitem către Revolut. Posesorii de IBAN-uri nu sunt clienți Libra, să decidem noi poprirea. Posesorii de IBAN ai Revolut sunt clienții Revolut” – Emil Bituleanu, Libra Internet Bank.

Fiscul poate controla tot din 11 ianuarie

Din 11 ianuarie, e operațional “Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare”. Asta înseamnă că toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni.

De fapt, asta înseamnă că băncile și fintech-urile vor trebui să transfere date către ANAF ori de câte ori li se cere acest lucru. Băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților.

Nu există, deocamdată, precedent privind poprirea conturilor Revolut de către ANAF. Dar blocarea conturilor Revolut din diverse cauze e o chestiune care s-a întâmplat și mulți clienți ai companiei au trecut prin asta.