Se întâmplă la ANAF și toți cetățenii sunt vizați: niciun român nu mai scapă acum. Mare atenție la schimbare

Se întâmplă la ANAF și toți cetățenii sunt vizați: niciun român nu mai scapă acum. Mare atenție la schimbare

ANAF primește puteri sporite grație unei legi antiterorism. Între altele, e cu ochii pe toate conturile românilor, persoane fizice și juridice.

ANAF primește mai multă putere și va avea acces direct la toate conturile din bănci ale firmelor și persoanelor fizice. Se folosește de o directivă europeană în acest sens, referitoare la legea antiterorism, care le dă mai mult spațiu de manevră instituțiilor naționale – cum ar fi Fiscul.

Din 11 ianuarie, ANAF pregătește un program de monitorizare a tuturor conturilor bancare și virtuale. Ceea ce înseamnă, între altele, și Revolut sau PayPal.

ANAF, cu ochii pe toate conturile românilor

Demersul e prezenta sub forma unui titlu pompos: “Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare”, care va fi operat din 11 ianuarie de Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni, conform Economica.net.

De fapt, asta înseamnă că băncile și fintech-urile vor trebui să transfere date către ANAF ori de câte ori li se cere acest lucru. Băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților.

De supravegherea directă a tranzacțiilor se va ocupa Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Guvernul României a emis o ordonanță de urgență în acest scop în 1 iulie 2020, numele ei fiind OUG 111/2020. Ea ar alinia legislația românească la cea europeană anti-terorism. Actul introduceun aspect important, în premieră, definiția românească a unei monede virtuale.

Asta înseamnă că și cei cu Bitcoin intră în atenția Fiscului.

“Monedă virtuală înseamnă o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată electronic”.

Ce o să știe Fiscul despre tine

ANAF insistă că în registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații:

  • datele de identificare ale contului și ale clientului titular;
  • datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului;
  • datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;
  • datele de identificare ale concesionarului casetei de valori. Tot statul are acces la contul tău Informațiile din registru vor putea fi accesate inclusiv de autoritățile fiscale locale, dar și de alte autorități publice.

Reglementările ANAF mai prevăd că autoritățile publice centrale și locale vor avea acces la informațiile din registru în baza unor protocoale încheiate, la cerere, cu ANAF, în vreme ce organele de urmărire penală și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor vor avea acces automat.

Citește și: