ANAF declanșează de azi asaltul asupra românilor. Atenție la cardul și contul bancar

ANAF declanșează de azi asaltul asupra românilor. Atenție la cardul și contul bancar

Registrul Central Electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN este operațional, de astăzi. ANAF are acces la conturile tale.

Acest lucru înseamnă că din 11 ianuarie, ANAF are acces la conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor, pentru a identifica mişcările de bani şi beneficiarii reali ai sumelor, conform Hotnews. Sunt vizate şi criptomonedele.

„La solicitarea mediului de afaceri, ANAF a amânat operaționalizarea Registrului Central Electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN prevăzută inițial în data de 4 ianuarie 2021, pentru data de 11 ianuarie 2021”, potrivit comunicatului instituției.

Operaționalizarea Registrului se realizează în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.111/2010 care transpune în legislația românească o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

„Reamintim entităților raportoare prevăzute la art. 61 din Legea nr.207/2015 că, în termen de zece zile de la operaționalizarea Registrului, au obligația de a transmite organului fiscal central toate informațiile prevăzute la art. VIII, alin. (1) din O.U.G. nr.111/2020 privitoare la persoanele fizice, juridice sau alte entități fără personalitate juridică care au deschis conturi între data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență până la data raportării”, mai precizează ANAF.

Ce prevede Ordonanța de urgență 

La art. VIII, alin. (1) din O.U.G. nr.111/2020 se prevede că „în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică au obligația de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entități fără personalitate juridică care au deschise conturi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și celelalte informații prevăzute la art. 61 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aduse prin prezenta ordonanță de urgență, privitoare la identitatea persoanelor și la numărul IBAN”.

 

 

Citește și:
Etichete: