Alertă pentru români. Produsul pe care mulți îl cumpără și care este interzis

Alertă pentru români. Produsul pe care mulți îl cumpără și care este interzis

Valentine’s Day este o sărbătoare mult așteptată de toate cuplurile. Și, având în vedere că mai e puțin până o vom celebra, trebuie să fim atenți la ce cadouri cumpărăm pentru persoana iubită. Directorul ANPC a tras un semnal de alarmă pentru români.

Având în vedere că se apropie Valentine’s Day, el le recomandă românilor să fie extrem de atenţi de unde merg să cumpere cadourile pentru persoana iubită.

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, recomandă cumpărătorilor ca, de Valentine’s Day, să achiziţioneze produsele numai din locuri autorizate, unde se eliberează bonuri fiscale, şi să citească cu atenţie etichetele. În mod contrar, ei îşi pot pune chiar sănătatea în pericol, spune Anghel.

„Se apropie Valentine’s Day, ziua îndrăgostiţilor, o sărbătoare modernă a iubirii tot mai populară şi în România. Pentru a oferi un cadou util şi plăcut celor dragi, sfătuiesc consumatorii să ţină cont de următoarele recomandări: la cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziţionarea acestor produse se face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic” a spus Paul Anghel.

Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător, a mai transmis Paul Anghel.

Atenţie și la produsele cosmetice sau parfumurile contrafăcute

Consumatorii care merg să achiziţioneze produse cosmetice trebuie să fie atenţi la o serie de detalii care le certifică faptul că produsele cumpărate sunt de calitatea dorită, nu sunt periculoase pentru sănătate, iar informarea/etichetarea lor respectă întocmai prevederile legale în vigoare.

Trebuie avute neapărat în vedere următoarele: să achiziţioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factura, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie.

„În plus, atenţionez asupra faptului că produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice „cu sacoşă”; să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, produsele provenind cu siguranţă din filiere paralele; să verifice dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului. Sunt şanse mari ca un produs zis „de lux”, ambalat într-o cutie de carton sau de plastic banală, să fie de fapt o contrafacere”, atrage atenţia Anghel.

Trebuie să avem grijă și la bijuterii

„Este foarte important de unde alegem să cumpărăm o bijuterie, având în vedere faptul că bijuteriile se vând peste tot, de la tarabe până la supermarketuri, magazine de bijuterii şi în târgurile de cadouri. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpăram numai din magazine autorizate care vând astfel de produse. O bijuterie „din argint” vândută la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”, a spus directorul general al ANPC.

În opinia sa, cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: