18 aug. 2021 | 19:35

Acest robot este eficient sub apă: care este secretul său

ACTUALITATE
Acest robot este eficient sub apă: care este secretul său

Roboții care pot înota sub apă nu sunt nimic nou. De exemplu, la începutul acestui an, Carnegie Mellon și-a echipat faimosul “snakebot” (robot în formă de șarpe) cu turbine și propulsoare, pentru a-i oferi capacități acvatice.

Dar puțini pot face acest lucru cu grația, viteza și efortul unui pește din viața reală. Oamenii de știință n-au evitat să încerce să creeze un astfel de robot, dar modul în care peștele înoată mai repede sau mai lent este ceva care s-a dovedit evaziv.

Acest robot poate cerceta mările și oceanele

Biologii marini știu de ceva vreme că secretul se află undeva în modul în care își pot modifica rigiditatea cozii. Problema este că e dificil de măsurat în timp ce un pește înoată. Cu toate acestea, folosind o combinație de dinamică a fluidelor și biomecanică, cercetătorii de la Universitatea din Virginia spun că au obținut o formulă care nu numai că oferă un răspuns la această întrebare, ci permite, de asemenea, unui robot cu o coadă special concepută să fie aproape la fel de bun ca omologul său natural, în ceea ce privețte accelerarea și încetinirea în apă.

Când au aplicat formula unui astfel de robot pe care l-au construit, au descoperit că poate înota la o varietate mai mare de viteze, folosind aproape jumătate din cantitatea de energie pe care o utilizează un robot cu o coadă fixă.

Dacă ești ciclist, îți va plăcea această analogie. „A avea o rigiditate a cozii este ca și cum ai avea un raport de transmisie pe bicicletă”, a declarat Dan Quinn, unul dintre coautorii studiului, pentru Big Think. „Ai fi eficient doar la o singură viteză. Ar fi ca și cum ai merge cu bicicleta prin San Francisco cu o viteză fixă. Ai fi epuizat după doar câteva străzi”.

Cu un robot de dimensiunile unui ton, echipa Universității din Virginia intenționează să își scaleze tehnologia cozii, pentru a fi utilizată atât pe roboți mai mari, cât și pe cei mai mici. De asemenea, dezvoltă unul care se ondulează. Munca lor ar putea într-o zi să conducă la o clasă de drone care pot călători rapid într-o locație îndepărtată și apoi să încetinească pentru a investiga zona. La fel ca un robot șarpe acvatic, acest lucru ar putea fi folosit de Marină pentru a-și inspecta navele pentru posibile daune.