02 iun. 2021 | 15:05

Acest bolid electric ți-ar putea tăia respirația: cât te costă 1900 de cai putere într-o super mașină

ACTUALITATE
Acest bolid electric ți-ar putea tăia respirația: cât te costă 1900 de cai putere într-o super mașină

Un nou bolid electric își face loc pe piața automobilelor ecologice după trei ani de așteptare. Rimac este în sfârșit gata să prezinte versiunea de producție a mașinii care dezvoltă peste 1.900 de cai putere.

Deși a durat trei ani, Rimac este gata să prezinte noul bolid electric Concept Two. Noua versiune, Nevera poartă numele unei furtuni mediteraneene bruște din Croația și se concentrează în jurul unei echipări quad-moto de 1.914 cai putere. Noul bolid prezintă o serie de modificări ale caroseriei pentru a îmbunătăți aerodinamica.

Totodată, este clar faptul că te vei putea bucura de noua mașină electrică și pe drumurile din afara orașului. Se estimează că bateria cu o capacitate de 120kWh oferă o autonomie de peste 500 de kilometri în ciclul de testare WLPT, deși este probabil să scadă în cadrul unui rating EPA. Sistemul de încărcare de 500 kW poate aduce Nevera de la gol la o încărcare de 80% în doar 19 minute, deși va trebui să găsești una dintre puținele stații care pot ține pasul.

Nu există nicio mențiune a sistemului de recunoaștere facială menit să deblocheze contactul, dar Nevera beneficiază de multă tehnologie la bord. O viitoare caracteristică Driver Coach va combina AI cu numeroși senzori ai mașinii care conține 13 camere, 12 senzori cu ultrasunete, șase unități radar, pentru a oferi îndrumări audiovizuale atunci când te afli la bordul bolidului.

Noul bolid electric dezvoltă peste 1.900 de cai putere

La fel ca în cazul unor mașini moderne, Rimac încearcă să găsească un echilibru între interiorul abundat de informațiile digitale dar și familiaritatea comenzilor fizice. Astfel, în timp ce te poți bucura de cele trei ecrane principale, vei utiliza și aplicația mobilă care pare a fi necesară.

În cadrul aplicației sunt completate mai multe date de performanță, însă vei benficia și de foarte multe butoane și comutări precum modul de conducere dar și geamurile mașinii. Marea provocare întâlnită în cazul acestui tip de boliduri este să pui mâna pe unul. Prețul nu e deloc de neglijat, ajungând undeva la 2 milioane de euro, însă Rimac va produce doar 150 de unități ale Nevera și probabil că prețul va mai crește odată cu începerea comenzilor.

Nevera ar putea depăși performanța următoarei generații Tesla Roadster cu un ritm ușor mai rapid de 0-100 km/h în doar 1,85 secunde, în timp ce viteza maximă va fi de 415 km/h. Cu toate acestea, costă de zece ori mai mult și s-ar putea să nu călătorească la fel de departe precum Tesla, care a înregistrat o călătorie maximă de peste 900 de kilometri.