A fost descoperită cea mai veche operă de artă. Ce reprezintă ea
Cea mai veche operă de artă a fost descoperită pe Platoul Tibetan și datează de acum 226.000 de ani. Nu este foarte clar ce specii au creat arta, dar sunt anumite presupuneri.
Ea reprezintă amprente de mâini și picioare realizate într-un calcar depus lângă izvoarele termale care s-au întărit. Chiar și o estimare conservatoare o face de 3, 4 ori mai veche decât picturile rupestre din Franța, Indonezia și Spania. Echipa de cercetători, care au descoperit amprentele, cred că ele au fost făcute de doi copii cu vârste între 7 și 12 ani.
Nu au putut, încă, să determine ce specii au creat arta. Ei au dedus că pot să fie denisovenii, deoarece ei sunt cei mai cunoscuți în zonă. Amprentele au fost găsite, în 2018,pe un zăcământ stâncos din Quesang, pe platoul Tibetan.
Ce reprezintă opera de artă?
Cercetătorii spun despre opera de artă că ar putea fi ”graffiti preistoric”. Pentru a elucida faptul că amprentelor pot fi considerate artă, echipa s-a adresat arheologului Thomas Urban de la Universitatea Cornell din New York. El este cel care studiat amprenta umană în Parcul Național White Sands din New Mexico.
Primul indiciu al arheologului a fost faptul că amprentele sunt presate în travertin. Acesta este o formă de calcar care se depune în apropierea izvoarelor termale și care se întărește în timp.” Ar fi fost o suprafață alunecoasă, înclinată. Nu s-a traversat cu adevărat. Cineva nu a pășit așa, deci nu există o explicație utilitară pentru acestea”, a declarat Thomas Urban.
”Unghiul nu era potrivit pentru traversare, deci trebuie să ne gândim la acestea ca la un comportament creativ. Partea interesantă este că s-a întâmplat atât de devreme. Acești copii au văzut acest mediu și l-au modificat intenționat. Puteam porni de la acesta.
Acesta ar putea fi un fel de spectacol, un spectacol live, de genul – uita-te la mine am făcut amprentele mele peste aceste urme”, a mai declarat arheologul Thomas Urban.